Ενέργεια

Συνομιλίες Τουρκίας και Κίνας για πυρηνικά, ΑΠΕ και σπάνιες γαίες

Συνομιλίες Τουρκίας και Κίνας για πυρηνικά, ΑΠΕ και σπάνιες γαίες

Η Τουρκία, σκοπεύει να δημιουργήσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς ένας εκ των οποίων θα κατασκευασθεί στην περιοχή της Θράκης

 

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε συνομιλίες με κινεζικές αρχές και εταιρείες για έργα εξόρυξης, πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο του την Τρίτη, και οι δύο χώρες υπέγραψαν προκαταρκτικό σύμφωνο για την ενεργειακή μετατροπή.

Ο υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικών Πόρων της Κίνας Wang Guanghua κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στην εξόρυξη, ειδικά σε κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Bayraktar συναντήθηκε με τον Wang Guanghua, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας, για να συζητήσουν τα πυρηνικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι υπογράφηκε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη μετατροπή της ενέργειας.
«Στοχεύουμε να φέρουμε στη ζωή συγκεκριμένα έργα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Bayraktar στην πλατφόρμα X μετά τη συνάντηση.

Οδικός χάρτης

Η Τουρκία, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς - ένας εκ των οποίων, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu, κατασκευάζεται από τον ρωσικό όμιλο Rosatom - βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για ένα τρίτο εργοστάσιο που σκοπεύει να κατασκευάσει στην περιοχή της Θράκης.

Ο Bayraktar συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπροσώπους της Κινεζικής Συνεργασίας Κρατικής Ενέργειας Επενδύσεων (SPIC), ενός κορυφαίου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας με ικανότητα λειτουργίας πυρηνικού σταθμού και διαθέτει τους μεγαλύτερους ανανεώσιμους πόρους μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Κίνας. Ανακοίνωσε ότι είχαν ορίσει έναν «οδικό χάρτη» για έργα πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συζήτησε επίσης την κατασκευή συμβατικών και αρθρωτών αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία με εκπροσώπους από το CNOS της Κίνας. «Διαφορετικά επενδυτικά μοντέλα» αξιολογήθηκαν με τον κινεζικό γίγαντα μπαταριών CATL για την κατασκευή ενός εργοστασίου αποθήκευσης μπαταριών στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης