Ενέργεια

Η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή - Τι δήλωσε στους FT o CEO της Masdar

Η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή - Τι δήλωσε στους FT o CEO της Masdar
Η Masdar έχει επιταχύνει τις συναλλαγές της προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030
Η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή των επενδύσεων στην Ελλάδα,αλλά και την Ευρώπη ήταν το μήνυμα που έστειλε ο CEO της αραβικής Masdar σε δήλωσή του στους Financial Times.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Mohammed Jameel Al Ramahi,, τόνισε ότι το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αποτίμηση 3,2 δισ. ευρώ ήταν απλώς η αρχή μιας περαιτέρω επέκτασης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποκτούμε απλώς αυτή την πλατφόρμα και το χαρτοφυλάκιο», δήλωσε και συμπλήρωσε «θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία για εμάς, όπου ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, αλλά, κυρίως, στην ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφέροντας την παρουσία της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία, καθώς και το «ισχυρό χαρτοφυλάκιο» της στην περιοχή.
Τα υψηλά επιτόκια
 
Μετά από μια δεκαετία γρήγορης  ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμωνΑΠΕ έχει δεχθεί πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδίως στην Ευρώπη, όπου αρκετές εταιρείες έχουν μειώσει ή ακυρώσει τα σχέδιά τους.
Ωστόσο, ο Al Ramahi δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον τομέα στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνέλθουν» όσον αφορά τις συμφωνίες.

«Όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, ο κόσμος περίμενε υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που ονειρεύονταν, μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την ιστορία ανάπτυξής τους. Δεν σας χρειάζονται. Τώρα [τα υψηλότερα επιτόκια] προκάλεσαν μια συνειδητοποίηση στην αγορά ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν είναι πραγματική» επισημαίνει ο ίδιος.
 
Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο 

Τους τελευταίους μήνες, οι πλούσιοι σε μετρητά αγοραστές από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου έχουν εντείνει τις συναλλαγές τους στον κλάδο έντασης κεφαλαίου.

Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την εταιρεία ενέργειας και ύδρευσης Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 30 δισ. δολαρίων. Εκτός από την ΤΕΡΝΑ, αγόρασε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 11 δισ. λιρών, ένα κομμάτι αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα αξίας 1,6 δισ. ευρώ και το 50% του αμερικανικού ομίλου αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας Terra-Gen.

Εν τω μεταξύ, ο καναδικός επενδυτής υποδομών Brookfield και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Temasek της Σιγκαπούρης δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι βρίσκονται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την αγορά της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης ηλιακών και αιολικών συστημάτων Neoen σε αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για την ανάπτυξή της.

Ο Connor Teskey, επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Brookfield, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των συνομιλιών ότι αναμένει να δει περισσότερες συμφωνίες.

«Προκειμένου να καλύψουν όλη αυτή τη ζήτηση [για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές], οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να υποστηρίζονται από πολύ καλά κεφαλαιοποιημένους μετόχους με μεγάλες τσέπες. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κριτική για τους μετόχους του παρελθόντος που έχτισαν αυτές τις σπουδαίες επιχειρήσεις και τις μετέτρεψαν σε σπουδαίες πλατφόρμες, αλλά απλώς απαιτείται μια διαφορετική κλίμακα για αυτό το επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης».

Άλλες μεγάλες συμφωνίες στον χώρο περιλαμβάνουν την εξαγορά από την KKR της Encavis, ενός παραγωγού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με έδρα τη Γερμανία, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Masdar έχει επιταχύνει τις συναλλαγές της προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030. Επί του παρόντος διαθέτει περίπου 20GW έργων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

«Έπρεπε να αλλάξουμε ταχύτητα», δήλωσε ο Al Ramahi. «Έπρεπε να αρχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που είναι μεγάλες και σε κλίμακα. Έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μεγάλες εξαγορές».

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο Al Ramahi δήλωσε ότι η Masdar δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.

«Δεν έχουμε δει ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι πουθενά», δήλωσε. «Αντιθέτως, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει για εμάς όπου κι αν έχουμε πάει».

Πρόσθεσε ότι είναι ουδέτερος ως προς τη χρήση ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής. «Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά. [Θα αγοράσουμε από] οποιονδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει την κλίμακα και να προμηθεύσει το προϊόν τη σωστή στιγμή, στη σωστή τιμή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης