
Αρνητικές τιμές παρουσιάσαν οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση της AleaSoft Energy Forecasting που δημοσιεύει το pv-magazine.
Η ισπανική εταιρεία συμβούλων κατέγραψε αρνητικές τιμές στις αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Τέτοιες τιμές ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, αλλά η ιβηρική αγορά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας κατέγραψε μηδενικά ή αρνητικά αποτελέσματα κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η AleaSoft δεν κατέγραψε αρνητικές τιμές σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα, στις βρετανικές, ιταλικές και σκανδιναβικές αγορές δεν υπήρξαν αρνητικά μεγέθη.
Η AleaSoft αναφέρει ότι η μέση εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σκανδιναβίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυξήθηκε στις αγορές του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
Πως κινήθηακν οι τιμές
Η πορτογαλική και η ισπανική αγορά κατέγραψαν τους χαμηλότερους μέσους όρους, στα 12,90€/MWh και 13,59 €/MWh. Η ιταλική αγορά συνέχισε να έχει τον υψηλότερο μέσο όρο, φτάνοντας τα 101,87€/MWh, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε τη χαμηλότερη ημερήσια τιμή από τον περασμένο Ιούλιο όταν σημείωσε 82,34€ στις 17 Απριλίου.
Η χαμηλότερη τιμή της εβδομάδας ήταν στην ολλανδική αγορά, η οποία κατέγραψε -57,90€/MWh στις 20 Απριλίου στις 13:00. Η πορτογαλική αγορά σημείωσε το ρεκόρ όλων των εποχών για ελάχιστη τιμή την ίδια μέρα, στα -4,99€/MWh.
Η AleaSoft εκτιμά ότι η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα βοήθησαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθούν σε επιλεγμένες αγορές. Προβλέπει ότι οι τιμές θα έχουν αυξηθεί στις περισσότερες αγορές κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώνεται.
Η εταιρεία συμβούλων διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας μειώθηκε σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Κατά την τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου, αυτή η τάση αναμένεται να αντιστραφεί στη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά θα συνεχιστεί στην Ιταλία.
www.worldenergynews.gr