Τα «πρόστιμα» που καλείται να πληρώσει ο ΔΕΔΔΗΕ για απώλειες αφορούν την περίοδο 2021- 2024 και φθάνουν περίπου τα 45 εκατ. ευρώ
Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και πολλά πήγαινε – έλα μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, φαίνεται ότι την επόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου θα ανακοινωθεί επισήμως το νέο WACC του Διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά την περίοδο 2025-2028. Η τελική απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα κινείται μεταξύ 6,9% και 7,2% έναντι του 8,2% που έχει ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και θα είναι κλιμακωτό ανά έτος.
Βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν το «πρόστιμο» που καλείται να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω της αύξησης των απωλειών του δικτύου αλλά και μια σειρά από έργα που ο Διαχειριστής ζητούσε να περιληφθούν στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση και τα οποία η ΡΑΑΕΥ δεν εγκρίνει ως απαραίτητα να υλοποιηθούν και να πληρωθούν μέσω των τελών χρήσης δικτύου από τους καταναλωτές. Έτσι η ΡΑΑΕΥ αποδέχεται όλα τα έργα που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της λειτουργίας του δικτύου όχι όμως σχέδια για την ανάπτυξη δικτύου τηλεπικοινωνιών.
Αύξηση απωλειών δικτύου
Σε ότι αφορά τα «πρόστιμα» που καλείται να πληρώσει ο ΔΕΔΔΗΕ αφορούν την περίοδο από το 2021 έως και το 2024 είναι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ανά έτος αλλά μαζί με τις προσαυξήσεις φθάνουν περίπου τα 45 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, που στην πραγματικότητα αφαιρούνται από το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αφορούν την αύξηση των απωλειών του δικτύου.
Πρόκειται για το μείζον ζήτημα των ρευματοκλοπών το οποίο προκαλεί ένταση μεταξύ του Διαχειριστή και της ΡΑΑΕΥ ενώ έχει βρεθεί και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΥΠΕΝ καθώς η πολιτική ηγεσία προσβλέπει στη μείωση των ρευματοκλοπών προκειμένου να μειωθούν τα κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Υπολογίζεται ότι οι απώλειες του δικτύου τόσο οι τεχνικές που είναι αποδεκτές όσο και οι ρευματοκλοπές βαίνουν αυξανόμενες από το 2021 και μετά και από 10,3% το 2021 έφθασαν στο 11,4% το 2024. Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ με την εισήγηση του επεδίωκε να θεωρείται αποδεκτό όριο απωλειών το 11,34% έναντι του 9,9% που ισχύει.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλλε τον Ιούλιο στη ΡΑΑΕΥ το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου για την περίοδο 2025 -2028. Όπως προκύπτει από την εισήγηση αυτή το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Διαχειριστής για το 2025 ανέρχεται σε 462,269 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι νέες επενδύσεις φθάνουν στα 271,417 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο αφορά σε επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για το 2026 οι νέες επενδύσεις υποχωρούν σε 140,607 εκατ. ευρώ και το σύνολο σε 346,410 εκατ. ευρώ, το 2027 σε 145,009 εκατ. ευρώ και 341,080 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το 2028 προγραμματίζεται μικρή αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε 397, 4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 125,080 εκατ. ευρώ αφορούν σε νέες οι επενδύσεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε την αύξηση του WACC στο 8,2% από 7,66% που ισχύει για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο αίτημα που η ΡΑΑΕΥ απορρίπτει όχι μόνο διότι δεν εγκρίνει κάποια έργα αλλά και γιατί θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται τόσο υψηλή απόδοση κεφαλαίων με κόστος δανεισμού της τάξης του 3-4%.
Πάντως με βάση την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις στη Χαμηλή Τάση, η μέση χρέωση για το δίκτυο το 2025 διαμορφώνεται στα 3,28 λεπτά/KWh, για το 2026 στα 3,41 λεπτά/KWh, το 2027 στα 3,51 λεπτά/KWh και το 2028 στα 3,49 λεπτά/KWh.
Για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση, η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται στα 1,06 λεπτά/KWh το 2025, σε 1,08 λεπτά/KWh το 2026, σε 1,10 λεπτά/KWh το 2027 και σε 1,08 λεπτά/KWh το 2028.
Η διαφοροποίηση που θα προκύψει στα τιμολόγια αυτά μετά την έγκριση χαμηλότερου WACC από τη ΡΑΑΕΥ δεν αναμένεται να είναι πολύ σημαντική.
www.worldenergynews.gr






