
Προαπαιτούμενο είναι ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός στα έργα σύνδεσης με το δίκτυο για να κοινωνικοποιηθεί το 50% του κόστους τους.
Η κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους των υποδομών για τη σύνδεση ιδιωτικών έργων, κατά βάση ΑΠΕ με το σύστημα μεταφοράς προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 4951/22. Ο επενδυτής θα πληρώνει αρχικά το συνολικό κόστος των έργων (100%) και στη συνέχεια θα ανακτά από τον ΑΔΜΗΕ το 50%, το οποίο ο Διαχειριστής με τη σειρά του θα το ανακτά από τους καταναλωτές ρεύματος, εντάσσοντάς το στην περιουσιακή του βάση.
Ο νόμος είναι ουσιαστικά ανενεργός εδώ και τρία χρόνια καθώς δεν έχουν διευθετηθεί κρίσιμοι παράμετροι που θα αποτρέπουν πιθανές υπερτιμολογήσεις από τους επενδυτές, μεταφέροντας στην κατανάλωση μεγαλύτερη βάρη.
Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εισηγηθεί στην αυριανή Ολομέλεια την υποχρέωση των επενδυτών να αναθέτουν τα εν λόγω έργα μέσω διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε αφενός να διασφαλίζεται το χαμηλότερο δυνατό κόστος και αφετέρου να μην υπάρχει κανένα περιθώριο υπερτιμολόγησης. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά σε νέες υποδομές για σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ιδιωτικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τιμοκατάλογοι ΑΔΜΗΕ
Στο μεταξύ όμως έργα που έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχετικού νόμου αναμένουν την ανάκτηση κόστους (50%) από τον ΑΔΜΗΕ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται περί τα 300 εκατ. ευρώ. Η μεθοδολογία που αναμένεται να εισηγηθεί η ΡΑΑΕΕΥ για την έγκριση του κόστους αυτών των έργων που θα ανακτηθεί από τους καταναλωτές, θα στηριχτεί σύμφωνα με πληροφορίες στους τιμοκοταλόγους του ΑΔΜΗΕ.
Η αυριανή Ολομέλεια της ΡΑΕΕΥ αναμένεται να εγκρίνει επίσης αύριο το Wacc του ΔΕΔΔΗΕ για τη νέα ρυθμιστική περίοδο, το ύψος του οποίου αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Ρυθμιστή και Διαχειριστή. Η απόφαση που αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες μεσοσταθμικό ύψους Wacc για την περίοδο 2025-2028 στο 7% έναντι 8,2% που εισηγήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ και 7,66% που ισχύει για την τρέχουσα περίοδο.
www.worldenergynews.gr