
Μεγαλύτερα οφέλη για Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία - Νομικά και πολιτικά εμπόδια λόγω των αποκλινουσών θέσεων των κρατών - μελών
Μια πιθανή επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 7% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2030-60, όπως υποστήριξε η συμβουλευτική εταιρεία Aurora Energy Research.
Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν η υψηλότερη, θα έβλεπε τα μεγαλύτερα οφέλη από την πτώση των τιμών σε περίπτωση επανέναρξης της προσφοράς, δήλωσε εκπρόσωπος της Aurora στο Montel στις 11/5.
Οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 10% στη Σλοβακία, 9% στην Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία και έως και 6% στην Ουγγαρία, πρόσθεσε.
«Ακόμα και μικρές αλλαγές στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στο μακροπρόθεσμο κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.
Η παγκόσμια φύση των αγορών φυσικού αερίου διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανέφερε ο Jacob Mandel, (επικεφαλής έρευνας στην Aurora), σε έκθεση για το θέμα.
Η έκθεση (δημοσιεύθηκε στις 9/5), υποδεικνύει ότι η αποκατάσταση των προπολεμικών όγκων (περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα/ημέρα μέσω Ουκρανίας), θα μείωνε τις πιέσεις της αγοράς και θα μείωνε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις δαπανηρές εισαγωγές LNG (ιδίως στη Γερμανία όπου η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος).
Αυτό συνέβη μετά την κριτική που άσκησαν την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι πιο ένθερμοι αντίπαλοι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο σχέδιο της ΕΕ να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πυρηνικού καυσίμου έως το 2027, χαρακτηρίζοντάς το «οικονομική αυτοκτονία» και «σοβαρό λάθος» που πιθανόν να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
Νομικά και πολιτικά εμπόδια
Η Aurora σημείωσε ότι η προτεινόμενη σταδιακή κατάργηση της ΕΕ για το 2027 αντιμετώπισε νομικά και πολιτικά εμπόδια λόγω των αποκλινουσών θέσεων των κρατών - μελών.
Επίσης, δεν υπήρχε σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τερματίζονταν οι υπάρχουσες μακροπρόθεσμες συμβάσεις, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές διαφορές και αστάθεια της αγοράς, ανέφερε.
Ωστόσο, σε ένα σενάριο όπου οι ροές των ρωσικών αγωγών μέσω Ουκρανίας δεν θα επαναλαμβάνονταν και οι κυρώσεις για το LNG θα παρέμεναν σε ισχύ, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου πιθανότατα θα αυξάνονταν κατά περίπου 2% στις βασικές αγορές, (Γερμανία και Ολλανδία) και πάνω από 3% σε πιο εκτεθειμένες περιοχές (Αυστρία και Σλοβακία).
Εάν ο προτεινόμενος οδικός χάρτης της επιτροπής εφαρμοζόταν πλήρως, η Aurora ανέμενε μια σημαντικά μεγαλύτερη εξάρτηση από το LNG σε όλη την Ευρώπη, πιθανώς οδηγώντας τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη υψηλότερα.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr