Ενέργεια

Chevron, Shell και BP βάζουν στο μάτι την Αίγυπτο για το LNG

Chevron, Shell και BP βάζουν στο μάτι την Αίγυπτο για το LNG
Η προσοχή της Δύσης μετατοπίστηκε στην Αίγυπτο, και μια σειρά από πρόσφατες συμφωνίες επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες να μετατραπεί η χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές πηγές του κόσμου
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο αγώνας δρόμου μεταξύ των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των σημερινών και μελλοντικών προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλανήτη έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται γρήγορα από εκείνο το σημείο, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα σε όλη τη Δύση και απειλώντας με οικονομική επιβράδυνση, καθώς τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται για να περιορίσουν την εκτίναξη των τιμών.

Καθώς οι κυρώσεις έπληξαν τις μέχρι πρότινος τεράστιες ενεργειακές προμήθειες της Ρωσίας προς την Ευρώπη, το LNG έγινε η πηγή ενέργειας που θα υποκαθιστούσε αυτούς τους χαμένους πόρους.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διακινούνται μέσω αγωγών, το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν απαιτεί τεράστιες δαπάνες για τη δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτικών υποδομών, ούτε τις πολύπλοκες πολιτικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών από το έδαφος των οποίων διέρχονται οι αγωγοί αυτοί.

Αντίθετα, το LNG μπορεί να αγοραστεί γρήγορα στην αγορά spot, αν χρειαστεί, και να μεταφερθεί γρήγορα με πλοία σε όποιο σημείο χρειάζεται.  

Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δύση διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα παραπλάνησης από την Κίνα, η οποία είχε εξασφαλίσει τεράστιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου με πολύ μακροπρόθεσμα συμβόλαια από μεγάλες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, έχοντας προφανώς λάβει προειδοποίηση για ένα τέτοιο γεγονός από το Κρεμλίνο περίπου ένα χρόνο πριν την έναρξη του πολέμου.

Η Αίγυπτος στο παιχνίδι

Σε αυτό το σημείο η προσοχή της Δύσης μετατοπίστηκε στην Αίγυπτο, και μια σειρά από πρόσφατες συμφωνίες επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες να μετατραπεί η χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές πηγές του κόσμου.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορα δημοσιεύματα έχουν επισημάνει την πιθανή ανάθεση ενός άλλου μεγάλου πακέτου δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αμερικανική Chevron για την περιοχή West Star στη βορειοανατολική περιοχή της Μεσογείου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Η Chevron ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες της Δύσης στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου που είδαν τις προοπτικές της Αιγύπτου, μαζί με τις βρετανικές BP και Shell και την ιταλική Eni.

Πιο πρόσφατα, η Chevon και η Eni ανακάλυψαν ένα τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα στο ανατολικό Δέλτα του Νείλου, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της χερσονήσου του Σινά, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση του Δεκέμβρη του 2022 ότι βρήκε τουλάχιστον 99 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ίδια ερευνητική γεώτρηση.

Η Chevron διαχειρίζεται επίσης τώρα τα τεράστια κοιτάσματα Leviathan και Tamar στο Ισραήλ και το «Αφροδίτη» στα ανοικτά της Κύπρου.

Οι Βρετανοί

Στο ίδιο πνεύμα, ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell πρόκειται να ξεκινήσει την ανάπτυξη της δέκατης φάσης της παραχώρησης του υπεράκτιου θαλάσσιου κοιτάσματος West Delta Deep Marine (WDDM) στο Δέλτα του Νείλου.

Εν τω μεταξύ, η BP δήλωσε πρόσφατα ότι θα επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου τα επόμενα τρία χρόνια, με το ποσό να διαπλασιάζεται εάν η ερευνητική δραστηριότητα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις.

Αυτό μοιάζει φυσικά πιθανό, καθώς η Αίγυπτος κατέχει -πολύ συντηρητικά- εκτιμώμενα 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm), αν και ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτό, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.

Η Αίγυπτος είναι επίσης η μόνη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται στο hotspot του φυσικού αερίου με λειτουργική ικανότητα εξαγωγής LNG, γεγονός που συμβαδίζει με τα φιλόδοξα σχέδια της Δύσης να επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα.  

Κρίσιμο επίσης είναι ότι η γεωγραφική της θέση σημαίνει ότι ελέγχει το σημαντικό παγκόσμιο ναυτιλιακό σημείο-κομβικό σημείο της διώρυγας του Σουέζ, μέσω της οποίας διακινείται περίπου το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ελέγχει επίσης τον ζωτικής σημασίας αγωγό Σουέζ-Μεσογείου, ο οποίος εκτείνεται από τον τερματικό σταθμό Ain Sokhna στον Κόλπο του Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο λιμάνι Sidi Kerir, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εναλλακτική λύση στη διώρυγα του Σουέζ για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο στη Μεσόγειο.

Η σημασία της Διώρυγας του Σουέζ για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι είναι ένα από τα ελάχιστα σημαντικά σημεία διέλευσης που δεν ελέγχονται από την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, το Πεκίνο έχει ήδη τον ουσιαστικό έλεγχο των Στενών του Ορμούζ μέσω της «25ετούς συνολικής συμφωνίας συνεργασίας Ιράν-Κίνας».

Η ίδια συμφωνία δίνει επίσης στην Κίνα τον έλεγχο του στενού Bab al-Mandab, μέσω του οποίου τα εμπορεύματα μεταφέρονται προς τα πάνω μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς τη διώρυγα του Σουέζ, πριν μετακινηθούν στη Μεσόγειο και στη συνέχεια προς τα δυτικά.

Ευρύτερα, από γεωπολιτική άποψη, η Αίγυπτος κατέχει μια μοναδική θέση επιρροής στον αραβικό κόσμο. Για δεκαετίες, θεωρείται από τον αραβικό κόσμο ως ο κύριος υποστηρικτής της «παναραβικής» ιδεολογίας που πιστεύει ότι η διαρκή δύναμη μπορεί να βρεθεί μόνο στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ενότητα των Αράβων στις διάφορες χώρες που προέκυψαν μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης