
Το κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει αλλαγές ή να απορρίψει πλήρως το βέτο εντός ενός μήνα
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev άσκησε βέτο στις πρόσφατα προτεινόμενες αλλαγές νόμου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια στη χώρα αργά την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τη Montel οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είχαν ως στόχο να απλοποιήσουν τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, να συντομεύσουν τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και προσφυγών και να διευρύνουν την υποστήριξη προς τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έστειλε το τροποποιημένο κείμενο πίσω στο κοινοβούλιο, καθώς δεν ήταν σαφές, δεν μετέφερε σωστά την οδηγία της ΕΕ και εν μέρει ερχόταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία της ΕΕ, παρά την πρόθεσή του να την τηρήσει.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει αλλαγές ή να απορρίψει πλήρως το βέτο εντός ενός μήνα.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά επέκριναν την απόφαση του Radev, λέγοντας στην Montel ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία.
Κατασκευή μονάδων
«Αυτό είναι ένα περιττό βήμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αργή ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε Ευρωπαίος επενδυτής στη χώρα.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι κατασκευαστές που επιθυμούν να δημιουργήσουν μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές προτεραιότητας, με εγκαταστάσεις δικτύου, θα μπορούσαν να αναμένουν ότι οι απαιτούμενες άδειες θα εκδοθούν εντός ενός έτους.
Επίσης, η διάρκεια των προκαταρκτικών συμβάσεων για τη σύνδεση αιολικών σταθμών στο δίκτυο θα παραταθεί από δύο σε τρία χρόνια, ώστε να δοθεί στους κατασκευαστές αρκετός χρόνος για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες άδειες.
«Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την κατασκευή αιολικής ισχύος τουλάχιστον 1 GW από το 2028 ή νωρίτερα», δήλωσε ένας τοπικός εμπειρογνώμονας αιολικής ενέργειας.
Επιπλέον, κάθε δήμος θα προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τις διαδικασίες σχετικά με την εγκατάσταση ανανεώσιμων σταθμών.
Οι επενδυτές δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη γραφειοκρατία για να απλοποιήσει την ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων.
Η Βουλγαρία πρόσθεσε 938 MW νέας ηλιακής ισχύος το 2024, αλλά σχεδιάζει τουλάχιστον 4,8 GW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια έως το 2030, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου Eso τον Ιανουάριο.
www.worldenergynews.gr