Ενέργεια

Συνεργασία ΕΕ-Ην. Βασιλείου σε υδρογόνο, αποθήκευση άνθρακα και θαλάσσια ασφάλεια

Συνεργασία ΕΕ-Ην. Βασιλείου σε υδρογόνο, αποθήκευση άνθρακα και θαλάσσια ασφάλεια

Βασικοί τομείς της συμφωνίας και προοπτικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε Κοινή Συνεννόηση που σκιαγραφεί μια ανανεωμένη ατζέντα συνεργασίας, με έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία της θάλασσας, καθώς και στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες όπως η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα (CCUS), μεταξύ άλλων.

Εν όψει της συνόδου κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν συζητήσεις για να εντοπίσουν ευκαιρίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Η Κοινή Συνεννόηση αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα, με τα 2 μέρη να έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν άμεσα στις ενέργειες που περιγράφονται στο έγγραφο, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά συστήματα και διαδικασίες τους, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να σέβονται την ανεξαρτησία του άλλου στη λήψη αποφάσεων.

Τα μέρη υπογράμμισαν τη σημασία των κύριων ακρογωνιαίων λίθων συμφωνιών, δηλαδή της Συμφωνίας Αποχώρησης (συμπεριλαμβανομένου του Πλαισίου Windsor) και της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας.

Ακόμη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας στη θάλασσα, με τους τομείς που έχουν προσδιοριστεί για στενότερη συνεργασία να περιλαμβάνουν την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, ιδίως σε σχέση με τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο στη θάλασσα, τις πτυχές ασφάλειας των αυτόνομων πλοίων επιφανείας στη θάλασσα, τις πρωτοβουλίες ασφάλειας στη θάλασσα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και άλλα σχετικά θέματα.

 

Συνεργασία στην ασφάλεια της θάλασσας

Στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Επιτροπή στοχεύουν στην επέκταση της συνεργασίας σε σχέση με την αναφορά ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας ανταλλαγής εκθέσεων διερεύνησης ατυχημάτων, με την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο πλαίσιο του IMO.

 

Έρευνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Επιπλέον, η Κοινή Κατανόηση συνεπάγεται τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε πλατφόρμες συναλλαγών της ΕΕ), με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένουν σε ισχύ εν τω μεταξύ.

Οποιαδήποτε συμφωνία επί του θέματος αυτού θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το Πλαίσιο Windsor και να διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Θα ορίζει επίσης τη σχέση μεταξύ των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καλύπτοντας τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει συνεχή ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ (όπου είναι σκόπιμο), σεβόμενη παράλληλα τις συνταγματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα διατηρήσει επίσης το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ στην επίλυση διαφορών και θα διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη λήψη αποφάσεων.


Συνεργασία σε CCUS, υδρογόνο και βιομεθάνιο

Τα μέρη συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για την ενίσχυση της τεχνικής και κανονιστικής συνεργασίας σχετικά με τις CCUS, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, συμπεριλαμβανομένων κοινών προτύπων για την ενεργοποίηση διασυνοριακών υποδομών CO2.

Η Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η σύνδεση των αγορών άνθρακα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση εμπορικών ζητημάτων και στη δημιουργία πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Για το σκοπό αυτό και τα δύο μέρη επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ των αγορών άνθρακα μέσω μιας συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που θα συνδέει το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETS) και το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Η συμφωνία θα ευθυγραμμιστεί με το Πλαίσιο Windsor και θα περιλαμβάνει διατάξεις για αμοιβαίες εξαιρέσεις από τους αντίστοιχους μηχανισμούς προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι και τα 2 μέρη θα συμμορφώνονται με τη δική τους νομοθεσία.

 

Βασικοί τομείς της συμφωνίας  

Η συμφωνία θα καλύπτει βασικούς τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικής θερμότητας, η βιομηχανία, οι θαλάσσιες μεταφορές και η αεροπορία, με δυνατότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής στο μέλλον, διασφαλίζοντας επίσης δυναμική ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, σεβόμενη παράλληλα τις συνταγματικές διαδικασίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ανώτατο όριο του Ηνωμένου Βασιλείου και η πορεία μείωσης των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου θα καθοδηγούνται από τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, και θα πρέπει να αντιστοιχούν ή να υπερβαίνουν τους στόχους της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει επίσης οικονομικά στις προσπάθειες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Carbon Catalyst: Συναρπαστικές επιπτώσεις για το έργο CCS Poseidon

Η Carbon Catalyst (μέρος μιας κοινοπραξίας που πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή έγχυσης CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο), χαιρέτισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Επαναφοράς ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι είναι δυνητικά μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα και τη συνεργασία για το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Carbon Catalyst, αυτό έχει συναρπαστικές επιπτώσεις για το έργο CCS Poseidon και αποτελεί ένα μήνυμα για τον ευρύτερο τομέα CCS ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ είναι έτοιμα να ηγηθούν της στρατηγικής για το κλίμα και τη βιομηχανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης