
Θα παραστεί με τον ΥΠΕΝ Βουλγαρίας Z. Stankov στην έναρξη της κατασκευής μεγάλης διακλάδωσης του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου
Αποφασισμένες να προωθήσουν την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Μεταφοράς φυσικού αερίου δια μέσου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, είναι η ελληνική και βουλγαρική κυβέρνηση.
Έτσι την επόμενη Πέμπτη 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία τελετή έναρξης της κατασκευής μιας μεγάλης διακλάδωσης του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου την οποία θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Zhecho Stankov. Στο περιθώριο της τελετής οι δύο υπουργοί θα συνομιλήσουν για τα ζητήματα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, όπως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργων ενίσχυσης των δικτύων των χωρών διέλευσης, αλλά και η ενοποίηση των τελών χρήσης δικτύου προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός ο αγωγός.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου (Vertical Corridor) είναι μια κοινή πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν οι διαχειριστές των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Μολδαβίας και Σλοβακίας. Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μεταφοράς τουλάχιστον 10 bcm ετησίως που θα είναι LNG κυρίως αμερικανικής προέλευσης, αζέρικο αέριο αγωγού που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP από τα τερματικά της Αλεξανδρούπολης και της Ρεβυθούσας έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Επέκταση δικτύου
Η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής στην οποία θα παραστεί ο κ. Παπασταύρου θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πλευρά του σημείου διασύνδεσης του δικτύου Σιδηρόκαστρο-Kulata. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Stankov η Βουλγαρία θέλει να είναι η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει την πραγματική επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της.
Η κατασκευή του νέου αγωγού θα ξεκινήσει από την Kulata στα σύνορα με την Ελλάδα και θα φθάσει στο σημείο σύνδεσης με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου Κρέσνα, επιτρέποντας την αύξηση κατά 50% της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, από 2,3 bcm 3,6 bcm ετησίως. Η δεύτερη φάση του έργου εντός της Βουλγαρίας προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμη βρόγχου Rupcha-Vetrino στη βορειοανατολική Βουλγαρία και έτσι η δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Ρουμανία από τα τρέχοντα 5 bcm θα αυξηθεί στα 10 bcm.
Παράλληλα οι Διαχειριστές των δικτύων, με τον ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς, (στην εκδήλωση της Βουλγαρίας θα παραστεί και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι) συζητούν την προοπτική υιοθέτησης ενιαίου τιμολογίου σε ότι αφορά τη μεταφορά αέριου από την Ελλάδα έως και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να καταστεί ανταγωνιστική η διαδρομή που επί του παρόντος δεν είναι ελκυστική για τους εμπόρους φυσικού αερίου, αφού ο κάθε διαχειριστής χρεώνει δικά του τέλη τα οποία βεβαίως προστίθενται αυξάνοντας το κόστος.
Κόστος διαμετακόμισης
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ουκρανίας, το κόστος διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα έως την Ουκρανία είναι της τάξεως των 10 ευρώ/MWh και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης αυξάνεται στα 13 ευρώ/MWh. Το κόστος από άλλες οδούς όπως μέσω της Πολωνίας, Λιθουανίας ή Κροατίας διαμορφώνεται από 3,9 έως 6,7 ευρώ/MWh.
Εξάλλου στο θέμα των ακριβών τελών διέλευσης του Vertical Corridor αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στη Βαρσοβία σημειώνοντας ότι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Μολδαβίας είναι ανάγκη για μια εξορθολογισμένη τιμολογιακή πολιτική στα δίκτυα ώστε το αέριο που φτάνει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να είναι ανταγωνιστικό.
www.worldenergynews.gr