Ενέργεια & Αγορές

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το WTI μπορεί να πέσει στα 50 δολάρια (Oil Price)

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι το WTI μπορεί να πέσει στα 50 δολάρια (Oil Price)
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας επισημαίνουν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτουργούν ως αντιστάθμισμα για τις τιμές
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τα 50 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών ενέργειας της Goldman Sachs, οι οποίοι επικαλούνται αναμενόμενη ανισορροπία στην αγορά λόγω πλεονάζουσας προσφοράς που θα ασκήσει πιέσεις στα διεθνή benchmarks.
 
Την ίδια στιγμή, όπως διαβάζουμε στο Oil Price, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας επισημαίνουν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτουργούν ως αντιστάθμισμα για τις τιμές.
 
«Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και η πρόβλεψή μας για πλεόνασμα 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2026 υποδηλώνουν ότι η εξισορρόπηση της αγοράς πιθανότατα απαιτεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου το 2026, προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση της παραγωγής εκτός OPEC και να στηριχθεί η ισχυρή άνοδος της ζήτησης, ελλείψει μεγάλων διαταραχών στην προσφορά ή περικοπών παραγωγής από τον OPEC», αναφέρει η Goldman.
 
Αυτή τη στιγμή, πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοιων διαταραχών, καθώς διαδηλώσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή. Αναλυτές της ANZ σημείωσαν ότι οι διαδηλωτές κάλεσαν εργαζομένους στον πετρελαϊκό κλάδο να διακόψουν την εργασία τους και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. «Η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τουλάχιστον 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαγωγών πετρελαίου», ανέφερε η τράπεζα.

Αισιοδοξία για το 2027
 
Η Goldman, ωστόσο, εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για το 2027. Μέχρι τότε, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ενδέχεται να έχει περάσει σε έλλειμμα, με τις τιμές να αρχίζουν να ανακάμπτουν. Σύμφωνα με την τράπεζα, το έλλειμμα αυτό θα προκύψει από την αναστροφή της αύξησης της παραγωγής σε χώρες εκτός OPEC, ως αντίδραση στο σημερινό περιβάλλον τιμών, καθώς και από την επιβράδυνση της παραγωγής του OPEC. Παρ’ όλα αυτά, η Goldman προβλέπει ότι το Brent θα διαμορφωθεί στα 54-58 δολάρια το βαρέλι το 2027, κατά 5 δολάρια χαμηλότερα από προηγούμενη εκτίμηση για το ίδιο έτος.
 
Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι αναλυτές της Goldman εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι, επικαλούμενοι τη διατήρηση ισχυρής ζήτησης πετρελαίου έως το 2040, η οποία θα στηρίξει τις τιμές και θα ενισχύσει τις επενδύσεις, μετά από χρόνια συγκρατημένων δαπανών στον κλάδο λόγω προβλέψεων για κορύφωση της ζήτησης στο πλαίσιο σεναρίων μηδενικών εκπομπών. Έως το 2035, το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 70 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, αν και και αυτή η πρόβλεψη αποτελεί αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης