AD
Ενέργεια & Αγορές

Σχέδιο Καζακστάν για λειτουργία νέου διυλιστηρίου έως το 2033

Σχέδιο Καζακστάν για λειτουργία νέου διυλιστηρίου έως το 2033

Θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 10 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως - Στόχος ο υπερδιπλασιασμός δυναμικότητας διύλισης πετρελαίου έως το 2040

Το Καζακστάν (ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο), σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα νέο διυλιστήριο έως το 2033, για να εξαλείψει τις εγχώριες ελλείψεις καυσίμων και να γίνει καθαρός εξαγωγέας καυσίμων, αναφέρει η εφημερίδα The Caspian Post, επικαλούμενη τον Υφυπουργό Ενέργειας, Kaiyrkhan Tutkyshbayev.

Το νέο διυλιστήριο, το οποίο θα είναι το 4ο του Καζακστάν, θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 10 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου ετησίως.

Οι εργασίες για τον σχεδιασμό και τις μελέτες σκοπιμότητας έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου ενέργειας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Tutkyshbayev δήλωσε ότι η κεντρική περιοχή του Ulytau εξετάζεται ως τοποθεσία για τη φιλοξενία του νέου διυλιστηρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Yerzhan Yelekeyev (Πρέσβης του Καζακστάν στο Κουβέιτ), δήλωσε σε συνάντηση με τον Tariq Al-Roumi (Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ) ότι το Κουβέιτ θα μπορούσε να βρει επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα διύλισης πετρελαίου του Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του τέταρτου διυλιστηρίου πετρελαίου που βρίσκεται υπό εξέταση.

«Το Καζακστάν σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο μεγάλο διυλιστήριο και να αυξήσει την υπάρχουσα δυναμικότητα διύλισης σε υπερδιπλάσια δυναμικότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου έως το 2040», δήλωσε στα τέλη του 2025 ο Yerlan Akenzhenov (Υπουργός Ενέργειας).

Το 2024, ο ρυθμός επεξεργασίας διύλισης του παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ήταν 18 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Η επέκταση της υπάρχουσας δυναμικότητας θα αυξήσει τους όγκους διύλισης πετρελαίου μεταξύ 2025 και 2032, από τα τρέχοντα 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, έως το 2040, το Καζακστάν σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα νέο μεγάλης κλίμακας διυλιστήριο με δυναμικότητα 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Στόχος ο υπερδιπλασιασμός δυναμικότητας διύλισης πετρελαίου έως το 2040

Όλες αυτές οι επεκτάσεις έχουν ως στόχο να υπερδιπλασιάσουν την δυναμικότητα διύλισης πετρελαίου σε 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2040 από 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως τώρα.

Με την επέκταση της δυναμικότητας έρχεται ο στόχος του διπλασιασμού της παραγωγής προϊόντων πετρελαίου σε 29,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2040, από 14,55 εκατομμύρια τόνους που αναμένονται για το τρέχον έτος.

Νωρίτερα φέτος, ο Talgat Makuov, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μεταφοράς και διύλισης πετρελαίου του υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ότι ο στόχος του Καζακστάν να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα διύλισης θα απαιτούσε επενδύσεις μεταξύ 15 και 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`