AD
Ενέργεια & Αγορές

Διασφαλισμένα το λιγότερο για 90 ημέρες τα αποθέματα καυσίμων της χώρας - Μέχρι και 140 δολ βλέπουν το πετρέλαιο οι οίκοι

Διασφαλισμένα το λιγότερο για 90 ημέρες τα αποθέματα καυσίμων της χώρας - Μέχρι και 140 δολ βλέπουν το πετρέλαιο οι οίκοι
Σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και το γεγονός ότι κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια τους, οδήγησε το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, από 72,87 δολ/βαρέλι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία είχε κερδίσει 2,87%
Με προσοχή και χωρίς ανησυχία τουλάχιστον ως προς την επάρκεια τροφοδοσίας, παρακολουθεί η εγχώρια αγορά καυσίμων τις εξελίξεις στο Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ. Ολοι οι εμπλεκόμενοι πάντως προεξοφλούν άνοδο της τιμής των υγρών καυσίμων, χωρίς κανένας να είναι σε θέση ή να θέλει να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.
 
Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο άνοιγμα των διεθνών αγορών, και βεβαίως στις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ απ΄ όπου διέρχεται το 20-25% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι το Ιραν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι δεν έχει κλείσει τα Στενά, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι πάνω από 100 πλοία είναι ακινητοποιημένα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και οι εμπορικοί οίκοι έχουν αναστείλει τις αποστολές αργού πετρελαίου, καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των Στενών, μετά από ένα ηχητικό μήνυμα, προφανώς από την Τεχεράνη, που προειδοποιούσε για επιθέσεις.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η HellenIQ Energy δεν αναμένει πλοία τροφοδοσίας αργού το επόμενο διάστημα από την περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενώ όλα δείχνουν ότι τα αποθέματα της χώρας είναι διασφαλισμένα ίσως και για περισσότερες από τις 90 ημέρες που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα σε ότι αφορά την τροφοδοσία τονίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που προφανώς και θα αξιοποιηθούν.
 
Σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και το γεγονός ότι κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια τους, οδήγησε το Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι, από 72,87 δολ/βαρέλι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία είχε κερδίσει 2,87%. Άλλωστε οι αγορές προεξοφλούσαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το κτύπημα των ΗΠΆ και του Ισραήλ στο Ιράν.

Όλα τα μάτια στο Ορμούζ
 
Μία παρατεταμένη διακοπή της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολ- ακόμα και στα 140 δολ/βαρέλι, ενώ δεν αποκλείουν σήμερα οι τιμές θα ανοίξουν αρκετά κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Άναλυτές της Rabobank ανέφεραν στο Reuters ότι οι τιμές μπορεί να διατηρηθούν πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι στο εγγύς μέλλον. Η Rystad Energy αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 20 δολάρια σε περίπου 92 δολάρια το βαρέλι όταν ανοίξουν οι αγορές.
 
Εν τω μεταξύ, οι χώρες του OPEC+ συμφώνησαν χθες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 206.000 βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να πρωτοστατούν στην αύξηση των εξαγωγών. Πρόκειται πάντως για μία περιορισμένη αύξηση, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Άπρίλιο, και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,2% της παγκόσμιας ζήτησης.
 
Στην εγχώρια αγορά η πρόβλεψη για άμεση άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων κατά 7-8 λεπτά ανά λίτρο φαίνεται απολύτως ρεαλιστική ενώ η Άνεξάρτητη Άρχή Ελέγχου Άγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από το Σάββατο το μεσημέρι την εξέλιξη των τιμών βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και τη διαθεσιμότητά τους στα πρατήρια σε όλη τη χώρα και έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερους από 200 ελέγχους. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι από σήμερα Δευτέρα και καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, οι έλεγχοι θα ενταθούν, περαιτέρω, με ενισχυμένα κλιμάκια και διευρυμένη παρουσία σε όλη τη χώρα.
 
Εξάλλου από το Σάββατο, η Energean έχει διακόψει τις εργασίες άντλησης φυσικού αερίου από την πλατφόρμα Energean Power FPSO στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ισραήλ, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ενέργειας του Τελ Αβίβ. Σε ανάλογη διακοπή εργασιών είχε προβεί η εταιρία και το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των 12ημερών εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ- Ιράν. Τότε η πλατφόρμα είχε κλείσει για 13 ημέρες.
 
Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`