AD
Ενέργεια & Αγορές

Ο ACER ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση για την αγορά PPA της ΕΕ

Ο ACER ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση για την αγορά PPA της ΕΕ

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει να εντοπίσει τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER) ξεκίνησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την αξιολόγηση της εξέλιξης της αγοράς συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το pv-magazine.com αποκαλύπτει ότι η διαδικασία (είναι ανοιχτή από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Μαΐου), στοχεύει στη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τις κανονιστικές, οικονομικές και αγοραίες συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των συμβάσεων στα διάφορα κράτη μέλη.

Η δημόσια διαβούλευση του ACER εμπίπτει στην εντολή του να επιβλέπει την αγορά PPA σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο οργανισμός επιδιώκει να εντοπίσει τόσο τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες όσο και τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων πτυχών όπως η διαθεσιμότητα δημόσιων εγγυήσεων, η ύπαρξη ειδικών πλατφορμών συναλλαγών PPA και τα ισχύοντα φορολογικά κίνητρα.

Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα επιτρέψουν την αξιολόγηση του επιπέδου ολοκλήρωσης και λειτουργίας της αγοράς Συμβάσεων Αγοράς Ενέργειας Αγοράς της ΕΕ, καθώς και τον εντοπισμό πιθανών διαρθρωτικών ανεπαρκειών ή εμποδίων εισόδου.

Θα συμβάλει επίσης στην προετοιμασία της ετήσιας έκθεσης του ACER σχετικά με την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών μέσων και θα παράσχει μια αναλυτική βάση για μελλοντικά ρυθμιστικά μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Πρόσφατη ανάλυση από την επενδυτική τράπεζα Finergreen διαπίστωσε πτώση 35% στις υπογραφές ευρωπαϊκών Συμβάσεων Αγοράς Ενέργειας το 2025 εν μέσω πολύπλοκων συνθηκών της αγοράς.

Pexapark: Ο πιο μεγάλος μηνιαίος όγκο νέων ευρωπαϊκών PPA 

Η Pexapark (ελβετική εταιρεία αναλύσεων) διαπίστωσε πρόσφατα ότι τον Φεβρουάριο του 2026 κατέγραψε τον υψηλότερο μηνιαίο όγκο νέων ευρωπαϊκών Συμβάσεων Αγοράς Ενέργειας (PPA) από τον Φεβρουάριο του 2024, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας Συμβάσεων Αγοράς Ενέργειας που έχει παρατηρηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης