Η πρώτη συνάντηση συνδιοργανώνεται από την Ολλανδία και την Κολομβία - ΗΠΑ, Κίνα και μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή δεν θα παραστούν
Οι εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Νιγηρίας, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη διεθνή συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν ανατρέπει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και εκτινάσσει τις τιμές.
Σύμφωνα με το Reuters η συνάντηση υπουργών και αξιωματούχων στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας, η οποία ξεκινά την Τρίτη, θα επικεντρωθεί σε πρακτικά βήματα για την απομάκρυνση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα, αντί να θέσει νέους παγκόσμιους στόχους όπως αυτοί που συμφωνήθηκαν στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε φιλοδοξίες, δεν διαπραγματευόμαστε δεσμεύσεις. Πρόκειται πραγματικά για το πώς το κάνετε αυτό», δήλωσε η Stientje van Veldhoven, υπουργός κλίματος της Ολλανδίας, η οποία συνδιοργανώνει τη συνάντηση με την Κολομβία.
Οι κυβερνήσεις θα συζητήσουν «τι είδους χρηματοοικονομικά μέσα, τι είδους κανονιστικά κίνητρα, τι είδους εργαλεία σχεδιασμού» χρειάζονται για να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση, είπε.
Οι συνομιλίες θα ασχοληθούν επίσης με το πώς θα δημιουργηθούν επενδυτικές συνθήκες για τις βιομηχανίες ώστε να μεταβούν από το φυσικό αέριο στην ηλεκτρική ενέργεια και πώς θα μεταρρυθμιστούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Η συνάντηση συγκεντρώνει έναν συνασπισμό πρόθυμων εθνών, με τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο - την Κίνα και τις ΗΠΑ - να απουσιάζουν. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής επίσης δεν συμμετέχουν.
Οι επιπτώσεις του πολέμου
Ο πόλεμος του Ιράν έχει αποκαλύψει τη μεγάλη εξάρτηση πολλών χωρών από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ασιατικές οικονομίες να πλήττονται από ελλείψεις καυσίμων και τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ενέργειας.
Η van Veldhoven δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτός ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο λόγω της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα», είπε. «Όσο λιγότερο εξαρτάσαι από αυτό, τόσο λιγότερο ευάλωτος είσαι».
Η συνάντηση αντανακλά επίσης την απογοήτευση ορισμένων κυβερνήσεων για την αργή πρόοδο στις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου σχεδόν 200 χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε αποφάσεις με συναίνεση.
Οι χώρες συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 το 2023. Ωστόσο, οι επόμενες συνεδριάσεις της COP δεν έχουν κάνει πολλά για να προωθήσουν αυτή τη δέσμευση, με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία να μπλοκάρουν πρόσφατες προτάσεις που στοχεύουν στα ορυκτά καύσιμα.
www.worldenergynews.gr






