AD
Ενέργεια & Αγορές

Ρωσία: Ανάκαμψη για τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων τον Αύγουστο (Oil Price)

Ρωσία: Ανάκαμψη για τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων τον Αύγουστο (Oil Price)
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς και υπολογισμούς του Reuters, η Ρωσία απέστειλε τον περασμένο μήνα συνολικά 4,57 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαϊκών προϊόντων
Οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 16,4% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, καθώς αρκετά διυλιστήρια επανήλθαν σε λειτουργία μετά από έκτακτες εργασίες συντήρησης. Παρά την ανάκαμψη, οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων παρέμειναν κατά 50% χαμηλότερες από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2025.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς και υπολογισμούς του Reuters, η Ρωσία απέστειλε τον περασμένο μήνα συνολικά 4,57 εκατ. μετρικούς τόνους πετρελαϊκών προϊόντων. Το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων αφορούσε νάφθα και μαζούτ, καθώς οι ουκρανικές επιθέσεις με drones συνέχισαν να πλήττουν τις εγκαταστάσεις διύλισης, ενώ η Μόσχα διατηρεί τους περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ.
 
Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε από τα λιμάνια της Βαλτικής. Οι αποστολές από το Πριμόρσκ, το Βίσοτσκ, την Αγία Πετρούπολη και την Ουστ-Λούγκα αυξήθηκαν κατά 32,7% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τους 2,62 εκατ. τόνους.
 
Αντίθετα, οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική υποχώρησαν κατά 25,3%, στους 930.000 τόνους. Στον Αρκτικό Ωκεανό, οι αποστολές από το Μούρμανσκ και το Αρχάγγελσκ αυξήθηκαν στους 130.400 τόνους, από 44.000 τόνους τον Ιούλιο, ενώ οι φορτώσεις από την Άπω Ανατολή ενισχύθηκαν κατά 34%, στους 890.000 τόνους.
 
Ωστόσο, η μηνιαία ανάκαμψη αποκτά διαφορετική διάσταση όταν συγκρίνεται με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.
 
Το σύστημα διύλισης της Ρωσίας έχει δεχθεί επανειλημμένα πλήγματα από ουκρανικές επιθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026. Τρία από τα έξι μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας ως προς την παραγωγή ντίζελ, το Κιρίσι, το Βόλγκογκραντ και το NORSI, είτε παραμένουν εκτός λειτουργίας είτε λειτουργούν με περίπου το ένα τέταρτο της δυναμικότητάς τους. Τα συγκεκριμένα έξι διυλιστήρια αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής ρωσικής παραγωγής ντίζελ.
 
Την ίδια ώρα, η Μόσχα προσανατολίζεται στην παράταση της απαγόρευσης εξαγωγών ντίζελ έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό, τα διυλιστήρια αποκτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης και να ενισχύσουν τα εγχώρια αποθέματα ενόψει του χειμώνα.
 
Οι εξαγωγές ρωσικού ντίζελ είχαν ήδη υποχωρήσει κάτω από το 1 εκατ. μετρικούς τόνους τον Ιούνιο, έναντι περίπου 2,5 εκατ. τόνων τον μήνα ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την απουσία σημαντικών ποσοτήτων από τη διεθνή αγορά ιδιαίτερα αισθητή, σε μια περίοδο κατά την οποία η προσφορά καυσίμων από τη Μέση Ανατολή είναι ήδη περιορισμένη.
 
Στις ΗΠΑ, οι τιμές του ντίζελ έχουν ξεπεράσει τα 6 δολάρια ανά γαλόνι, καθώς τα προβλήματα λειτουργίας των ρωσικών διυλιστηρίων συμπίπτουν με τη μείωση των ροών πετρελαϊκών προϊόντων από τον Περσικό Κόλπο.
 
Η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών κατά 16,4% τον Αύγουστο δείχνει ότι μέρος της δυναμικότητας των διυλιστηρίων επιστρέφει σταδιακά. Ωστόσο, η πτώση κατά 50% σε ετήσια βάση καταδεικνύει το μέγεθος της παραγωγικής δυναμικότητας που εξακολουθεί να παραμένει εκτός λειτουργίας.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης