Επικαιρότητα

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Μείωση του ΦΠΑ σημαίνει 6 δισ. στην 4ετία - Να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Μείωση του ΦΠΑ σημαίνει 6 δισ. στην 4ετία - Να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν
Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν χρειαστεί

Για τις επικείμενες εκλογές, τα ελληνοτουρκικά, την κοστολόγηση προγραμμάτων, την στρατηγική του για την δεύτερη τετραετία, για Τσίπρα-Ανδρουλάκη μίλησε στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου, υπογράμμισε ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και πως ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Εξήγησε ότι «εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές» και διευκρίνισε ότι «δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ».

Υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση». ««Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά». Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη τόνισε: «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία, όμως, είναι και γνωστά, θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη». Πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα είναι θέμα του κ. Τσίπρα -γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες- αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού Προξενείου».

Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως είναι μείζον ζήτημα «να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψήφιους οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού Προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό» επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του».

Τι είπε για τον ΦΠΑ

Αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ που ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές, οι τιμές δεν έπεσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο. Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν».

Για να συμπληρώσει: Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών. Η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη, από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι και ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι’ αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε.

Βέβαια, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά μετά, γιατί λένε «να το κάνουμε προσωρινά». Εάν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν: θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές, θα έπρεπε να τον αυξήσουμε ξανά και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε δε πως «για τον ΦΠΑ δεν θα αλλάξω άποψη γιατί έχω όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου. Άρα, εξετάσαμε αυτή την εκδοχή, καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια «τρύπα στο νερό» ως προς τις τιμές αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά. Και να σας πω κάτι, τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε «Market Pass», δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε, διότι τα χρήματα αυτά σε έναν βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους μεν λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 30%».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε γιατί «debate με όλους» και «όχι» σε debate των δύο με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως εξήγησε: «Κατ’ αρχάς το θεωρώ περιφρόνηση προς τα άλλα κόμματα, από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι προκαθορισμένο από τη Διακομματική. Εξάλλου, και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate».

«Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο».

Πηγή: www.iefimerida.gr

www.worldenergynews.gr




 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης