Επικαιρότητα

Σχέδιο Μητσοτάκη για βελτίωση του κλίματος

Σχέδιο Μητσοτάκη για βελτίωση του κλίματος
Να κλείσει άμεσα τις πληγές των ευρωεκλογών επιχειρεί ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα για την κυβέρνηση.

Πρώτη κίνηση ήταν ο ανασχηματισμός, 10 μόλις ημέρες μετά τις κάλπες.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν έμεινε εκεί, δείχνοντας με κάθε τρόπο πως θέλει να «απαντήσει» στους πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

 

Παρεμβάσεις

Μόλις πριν από δύο 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση για έξι ακόμη μήνες των μέτρων κατά της ακρίβειας, δείχνοντας πως έχει αντιληφθεί πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι για τα νοικοκυριά. Δεν έμεινε όμως εκεί.

Χθες με συνέντευξή του στον «Real fm» ανακοίνωσε πως τα 300 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023, θα κατευθυνθούν στο τέλος του χρόνου «για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας και ειδικά συνταξιούχων, οι οποίοι στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν μία βοήθεια», με έμφαση σε εκείνους «που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι μια δίκαιη απόφαση, «γιατί πράγματι τα διυλιστήριά μας έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη, ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών», χαρακτηρίζοντας την έκτακτη φορολογία ύψους 33% ως «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης με πολιτική και ηθική νομιμοποίηση». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε την απόφαση «να μονιμοποιήσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί και τον καφέ, όταν πρόκειται για take away και delivery» διαμηνύοντας πως η ακρίβεια «υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» και ο αγώνας για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και για την αύξηση των μισθών θα συνεχιστεί.

Ανοιχτό παράθυρο

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ακόμη θέμα που κόστισε μετά βεβαιότητας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Ο λόγος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης» είπε, διευκρίνισε όμως πως «εάν έχουν υπάρξει αδικίες, όπως λόγου χάρη στο οικογενειακό εισόδημα, αυτές θα τις δούμε», αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο παρεμβάσεων.
Οπως φαίνεται από τις παραπάνω κινήσεις, που ήρθαν σε λιγότερο από 10 ημέρες, ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει άμεσα αντανακλαστικά σε αυτά που κόστισαν στις ευρωεκλογές και να μην αφήσει να περάσει καθόλου χαμένος χρόνος.
Οι επόμενες άλλωστε μετρήσεις (και κυρίως αυτές που θα γίνουν από Σεπτέμβρη), θα δείξουν εάν το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν μόνιμο ή η Ν.Δ. μπορεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει έναν χρόνο πριν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου παρακολουθούν και τα όσα συμβαίνουν στην Κεντροαριστερά.
Χθες μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν παρουσιάζει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση παρά μόνον «κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες» και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε αντιπαράσταση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Ελπίζω πως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, αναφερόμενος στα Σκόπια είπε πως πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια, αλλιώς «ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας θα βρεθεί σε μία πολύ άβολη θέση εάν επιμείνει όταν συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης