Επικαιρότητα

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Ο χάρτης με τα καταφύγια σε Θήρα και Αμοργό

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Ο χάρτης με τα καταφύγια σε Θήρα και Αμοργό
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, για ασφαλή καταφύγια, με αφορμή και τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Σχετικά Άρθρα

Upd 21:20 Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:09 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Αν επιβεβαιωθεί το μέγεθος και μετά τις προκαταρκτικές αναλύσεις, θα είναι ο μεγαλύτερος σεισμός ως τώρα στην περιοχή.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολογίζει, στις αρχικές εκτιμήσεις του, τη δόνηση στα 5,1 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 5 Χλμ. και επίκεντρο στα 17 Χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.


Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν οι σεισμοί, αλλά η κατάσταση ομαλοποιείται


Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, δήλωσε ότι «οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι».

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης είπε πως «η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

«Το 2023 δεν είχαμε πολλούς σεισμούς μέσα στην καλντέρα. Κάποιοι σεισμοί σημειώθηκαν μόνο βορειοανατολικά από την Σαντορίνη, την περιοχή του Κολόμβου που πάντα έχει μια μόνιμη ποιότητα και που στην περιοχή της Αναβύσσου επίσης υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Όμως όπως θα δούμε στο επόμενο σχήμα, το 24, ξαφνικά είχαμε την γένεση κάποιων σεισμών πάλι στο κέντρο της Καλντέρας. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν του 2024 ξεκίνησε μία ήπια σεισμική δραστηριότητα με πάρα πολύ μικρούς σεισμούς, οι οποίοι κάποιοι έκαναν αισθητή από τους κατοίκους και για αυτό ενημερώσαμε την πολιτεία».

«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.

Ο Χάρτης με τα καταφύγια σε Αμοργό και Σαντορίνη

χαρτης.PNG

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, για ασφαλή καταφύγια, με αφορμή και τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης