«Θα πρέπει να δούμε νέες προκλήσεις όπως η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, με στόχο να δημιουργήσουμε μια μοντέρνα Ελλάδα, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης
Η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων «Πισσαρίδης 2», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε πάνελ με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν που συντονίζει ο Σπύρος Δημητρέλης στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη ενός σημαντικού κοινού έργου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης ανοίγοντας την τοποθέτηση του.
Όπως εξήγησε, αυτή η νέα πρωτοβουλία βασίζεται στο επιτυχημένο προηγούμενο της Έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Τόνισε παράλληλα ότι οι συστάσεις από το προηγούμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά το 83% έχει ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Θα πρέπει να δούμε νέες προκλήσεις όπως η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, με στόχο να δημιουργήσουμε μια μοντέρνα Ελλάδα, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν έκανε λόγο για αξιοσημείωτη οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
«Είναι κάτι που αναγνωρίζουμε και είναι το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην παραγωγικότητα και εκεί θα δούμε εμείς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».
Σε ερώτηση για την οικονομική πορεία της Ελλάδας τα τελευταία επτά χρόνια, τις επιτυχίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ορατή πρόοδος για παράδειγμα η ανεργία από το 18% υποχώρησε στο 8%, έχουμε την πιο σημαντική μείωση χρέους στην Ευρώπη είμαστε μεταξύ μόλις τεσσάρων χωρών που υπάρχει πλεόνασμα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού και όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο τραπεζικός τομέας όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά είναι και ελκυστικός σήμερα».
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, η έμφαση δόθηκε στη σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας, η έμφαση μετατοπίστηκε στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος», ανέφερε.
«Πρέπει να δούμε τώρα μια νέα γενιά μεταρρυθμίσεων και η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.






