Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Εuractiv: Γιατί τα Πράσινα κτίρια απέχουν πολύ ακόμα στην ΕΕ

Εuractiv: Γιατί τα Πράσινα κτίρια απέχουν πολύ ακόμα στην ΕΕ
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έγινε επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεώσει τη νομοθεσία της για τα πράσινα κτίρια εξετάζει το Euractiv μέσω του Green Brief, σχολιάζοντας τα όσα μέχρι στιγμής έχουν διαδραματιστεί στο φλέγον αυτό θέμα και σχετικά με την προ ημερών έγκριση του σχεδίου του Ευρωκοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ως το 2050.

Με το Green Deal να μετρά σε χρόνο από το 2020 και την ενεργειακή κρίση να πλήττει τους Ευρωπαίους, δημιουργήθηκαν σοβαρές προσδοκίες για την φιλόδοξη αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD). Άλλωστε, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έγινε επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Τι είχε ψηφιστεί τον περασμένο Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης είναι όλα τα νέα κτίρια να είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2030 και τα υφιστάμενα να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Όσον αφορά τα νέα κτίρια, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι:

– από το 2028 τα νέα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς θα είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών

– από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών

Εξαιρέσεις θα είναι δυνατές για ορισμένα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών κτιρίων, χώρων λατρείας και κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς.

Για τα υπάρχοντα κτίρια, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισαγάγουν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης που θα αντιστοιχούν στη μέγιστη ποσότητα πρωτογενούς ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιούν τα κτίρια ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Σκοπός είναι να δρομολογηθούν ανακαινίσεις και να υπάρξει σταδιακή εξάλειψη των κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση και σε συνεχή βελτίωση του εθνικού κτιριακού αποθέματος.

Οι αποκλίσεις του σήμερα

Στο επίκεντρο του αναθεωρημένου EPBD βρίσκεται η εισαγωγή ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης (MEPS) που θα πυροδοτήσουν την ανακαίνιση των κτιρίων. Όμως, ενώ υπάρχει μεγάλη συναίνεση για την αύξηση της φιλοδοξίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, η μετάφρασή της είναι ένα διαφορετικό θέμα, στο οποίο κυριαρχούν οι αποκλίσεις.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιδρούν στην αρχή της υποχρεωτικής ανακαίνισης. Τα επιχειρήματα δεν διαφέρουν, αλλά συγκλίνουν στον ίδιο προβληματισμό: Η υποχρέωση στους στόχους αναβάθμισης κινδυνεύει να καταστήσει τη στέγαση απρόσιτη σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εν μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργειας.

Την Τρίτη (14/3) το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μέτρα για την αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αισιοδοξία

Την περασμένη εβδομάδα, οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση. Για πρώτη φορά, εισήγαγαν μια νομικά δεσμευτική υποχρέωση στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν συλλογικά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030 σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2020.

«Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει έναν δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης και έναν μηχανισμό για την επιβολή του», δήλωσε ο Adrian Joyce, γενικός γραμματέας της EuroACE, ενός συνασπισμού που συγκεντρώνει κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με λύσεις ενεργειακής απόδοσης για κτίρια. «Αυτό αντιμετωπίζει μια από τις κύριες αδυναμίες της προηγούμενης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης