Ενέργεια

Επιπλεόν μέτρα για την Αγορά Εξισορρόπησης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Επιπλεόν μέτρα για την Αγορά Εξισορρόπησης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ
Aρνητικές οι Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν και ορίων
Επιπλέον μέτρα που θα διασφαλίζουν περισσότερο ανταγωνισμό στην Αγορά Εξισορρόπησης ζητεί η ενεργοβόρος βιομηχανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι οι οποίοι προκάλεσαν την εκτόξευση των τιμών τον περασμένο Νοέμβριο στην εν λόγω αγορά, η οποία είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού.
‘Οπως προκύπτει από την επιστολή, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τελευταίας εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τα “βήματα” στις προσφορές των συμμετεχόντων στην αγορά, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, συμφωνεί μεν με την πρόταση του Διαχειριστή θεωρεί όμως αναγκαία και την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.
“Θεωρούμε αναγκαία την άμεση θέσπιση ενός μόνο βήματος στις προσφορές ισχύος και ενέργειας εξισορρόπησης, καθώς και αποζημίωση pay as bid, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα χειραγώγησης της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αγορά εξισορρόπησης δεν υπάρχει στοιχειώδης ανταγωνισμός” αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ, στην επιστολή της.
Ας σημειωθεί ότι αρχικά η ΡΑΕ είχε προτείνει τη θέσπιση για ένα διάστημα 3 μηνών, ανώτατων και κατώτατων ορίων στην υποβολή των προσφορών για ανοδική και καθοδική ενέργεια και ισχύ εξισορρόπησης, πρόταση όμως, που προκάλεσε αφενός διχογνωμία μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και αφετέρου την επιφύλαξη των Βρυξελλών, που δεν θεωρούν την επιβολή πλαφόν μέτρο που ταιριάζει σε ανταγωνιστικές αγορές. Κατόπιν αυτού, ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε την εισήγησή του για τα βήματα στις προσφορές.

Ποιά δημοσιοποίηση στοιχείων ζητά

“Η πρόταση που καταθέτει ο ΑΔΜΗΕ στην παρούσα διαβούλευση θεωρείται αυτονόητη και καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά σημεία στο σχεδιασμό της αγοράς που χρήζουν βελτίωσης.
Πλην όμως η πρόταση αυτή, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στο σύνολο του” τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι “εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η εκτόξευση των τιμών του Λογαριασμού Προσαυξήσεων 3 στο επίπεδο των 12,37-36,37 Ευρώ/MWh τον περασμένο Νοέμβριο”, αναφέρει η επιστολή.
Επισημαίνει ακόμα ότι, η υποχρέωση που προκύπτει από τη διάταξη άρθρο 85 παρ. 3 του Κανονισμού Εξισορρόπησης δεν περιορίζεται μόνο στις οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, αλλά πρέπει να έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποίησης προσφορών ανοδικής ή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης.

“Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν περιέλθουν σε γνώση μας στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι αυτή η υποχρέωση τηρείται” υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ, ζητώντας από τον ΑΔΜΗΕ να δημοσιοποιεί ανάλυση του Λογαριασμού Προσαυξήσεων 3 για τα επιμέρους ποσά που τον διαμορφώνουν και πιο συγκεκριμένα :

  1. Τα έσοδα από χρεώσεις αποκλίσεων και χρεώσεις μη συμμόρφωσης εκπροσώπων φορτίου και ΦΟΣΕ ΑΠΕ
  2. Το κόστος ενέργειας, που αφορά υπηρεσίες όχι αμιγώς εξισορρόπησης, στο πλαίσιο της επίλυσης του ενοποιημένου προγραμματισμού (ISP)
  3. Το κόστος ενέργειας για υπηρεσίες αμιγώς εξισορρόπησης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης