Αμερικάνοι προμηθευτές υπέρ των δασμών για τις μπαταρίες της Κίνας

Αμερικάνοι προμηθευτές υπέρ των δασμών για τις μπαταρίες της Κίνας

Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού προετοιμάζεται για διακοπή μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν - Σε ισχύ οι αλλαγές μεταξύ 2024 και 2026

Η Αμερικάνικη Ένωση Καθαρής Ενέργειας (ACP) έδειξε να συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει δασμούς στο άρθρο 301 σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, διπλασιάζοντας το δασμολόγιο στο 50%.

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών κυψελών, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μεταξύ 2024 και 2026.

«Η σημερινή απόφαση αναγνωρίζει την αξία της αποθήκευσης ενέργειας της μπαταρίας και τη σημασία της για την αξιοπιστία του ηλεκτρικού μας δικτύου.

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας από μπαταρία μειώνει το κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, αυτή η αναδυόμενη βιομηχανία χτίζει νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και φέρνει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκπτώσεις φόρου που θεσπίστηκαν πρόσφατα για την αποθήκευση ενέργειας, μαζί με τα προγράμματα του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που υποστηρίζουν την άνοδο της εγχώριας παραγωγής, θα συνεχίσουν να είναι κρίσιμες για την ενεργειακή κυριαρχία της Αμερικής», δήλωσε ο Jason Grumet (Διευθύνων Σύμβουλος της ACP).

 

Υποψιασμένη για αύξηση του κόστους είναι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού προετοιμάζεται για περαιτέρω αναταραχή και αύξηση του κόστους μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν.

«Οι νέοι δασμοί υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν μπορεί να είναι μια περίπτωση επανάληψης της ιστορίας. Εάν ναι, οι επιχειρήσεις θα προετοιμαστούν για την αύξηση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας και τελικά θα είναι οι Αμερικάνοι καταναλωτές που θα πληρώσουν γι’ αυτό.

Πίσω το 2018, είδαμε τις ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ να επιβάλλουν μια μεγάλη σειρά δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δικούς της αυξανόμενους δασμούς και αυτή η συνεχής συναλλαγή πλήγματος οδήγησε τους ναύλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον ωκεανό από την Κίνα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ να αυξάνονται περισσότερο από 160%.

Οι τιμές άρχισαν να πέφτουν ξανά προς το τέλος του 2018 καθώς η κατάσταση ηρεμούσε, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στο ίδιο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε ένα νέο status quo στην αγορά σε υψηλότερο επίπεδο κόστους», δήλωσε ο Xeneta Peter Sand (επικεφαλής αναλυτής στη νορβηγική πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς).

Ο Sand πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές της αλυσίδας εφοδιασμού προς τις ΗΠΑ υπό το φως των τελευταίων δασμών.

Η αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στο Μεξικό το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχε ήδη αυξηθεί κατά 34% σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι χρησιμοποιείται από ορισμένους ναυλωτές ως «πίσω πόρτα στις ΗΠΑ».

Ο Sand είπε: «Η αγορά των θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων έχει δει απίστευτες αυξήσεις στη ζήτηση από την Κίνα προς το Μεξικό και οι τελευταίοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν αυτή την ταχεία ανάπτυξη να συνεχιστεί.

Μπορεί επίσης να δούμε Αμερικανούς ναυλωτές να προσπαθούν να εισάγουν αγαθά από χώρες όπως το Βιετνάμ ως εναλλακτική λύση στην Κίνα, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο από τότε που η αύξηση των δασμών το 2018 κυκλοφόρησε στην αγορά.

Ωστόσο, αυτές είναι ανώριμες διαδρομές της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σύγκριση με το καθιερωμένο εμπόριο του Transpacific απευθείας από την Κίνα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, μεγαλύτερη μεταβλητότητα και αυξημένο κόστος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης