Ενέργεια

Στην αποτίμηση το "παιχνίδι" για τον έλεγχο της Elpedison - Οι κινήσεις των Ιταλών και τα σχέδια της ΗΕ

Στην αποτίμηση το

Ελληνικό δημόσιο και EDF οι κρίσιμοι παράγοντες

 

Χαρακτηριστικά «καυτής πατάτας» αρχίζει να αποκτά το σχέδιο της Ηelleniq Energy για πλήρη έλεγχο της Elpedison και παράλληλη απεμπλοκή από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηelleniq Energy και Edison για τον έλεγχο της Elpedison έχουν φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο: της αποτίμησης και των προσφορών, για να αποκαλύψουν ότι το σχέδιο της Ηelleniq Energy για τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας δεν είναι ..περίπατος.

Κατ αρχήν φαίνεται να έχουν προκύψει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποτίμηση της εταιρίας. Η Εdison καταλήγει σε μια υψηλή αποτίμηση, κάτι που αντανακλά και την θέση των Ιταλών να παραμείνουν και όχι να αποχωρήσουν. Αντιθέτως η Ηelleniq Energy καταλήγει σε μια χαμηλή αποτίμηση, η οποία εκπορεύεται κυρίως από το να πετύχουν την εξαγορά του μεριδίου της Εdison σε χαμηλή τιμή.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει η Ηelleniq Energy να υποβάλλει την προσφορά της, την οποία η Εdison, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να αποδέχεται. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει μια αντιπροσφορά, που θα στηρίζεται σε υψηλή αποτίμηση, αντιστρέφοντας τους όρους του παιχνιδιού. Θα πρέπει δηλαδή η Ηelleniq Energy να αποφασίσει αν θα πληρώσει ακριβά για να εξαγοράσει μια εταιρία που αποτιμά χαμηλά, κάτι εξαιρετικά οξύμωρο.

Έξοδος από την ΔΕΠΑ Εμπορίας

Με την υψηλή αποτίμηση οι Ιταλοί μοιάζουν να έχουν εγκλωβίσει την διοίκηση της Ηelleniq Energy όχι μόνο στο σχεδιασμό για τον πλήρη έλεγχο της Elpedison αλλά και στον σχεδιασμό για την απεμπλοκή της εταιρίας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου συμμετέχει με ποσοστό 35%.
Το επιχείρημα της διοίκησης της Ηelleniq Energy για έξοδο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως πολλάκις έχει διατυπωθεί δημοσίως από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη, είναι ότι δεν μπορεί ο όμιλος να βρίσκεται με δύο ανταγωνιστικές εταιρίες στην αγορά. Στην περίπτωση εξόδου της από την Edison, το σκεπτικό αυτό δεν μπορεί να υποστηρίξει έξοδο από την ΔΕΠΑ Εμπορίας την οποία η Ηelleniq Energy φαίνεται να επιδιώκει διακαώς.

Είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του κ. Σιάμισιη για τη ΔΕΠΑ όταν ρωτήθηκε χθες από τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γιατί δεν υπήρξε αναφορά για τις επιδόσεις της εταιρίας. «Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσων», είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Είναι ενσωματωμένα τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας σε αυτά του ομίλου. Είναι αρνητικά τα μεγέθη της και δεν θέλουμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σε υψηλό επίπεδο οι αποφάσεις

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται υπό το βλέμμα δύο «μεγάλων αδελφών». Της γαλλικής EDF που ελέγχει την Edison και η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ και του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου της Ηelleniq Energy.

Στο τέλος της ημέρας, παράγοντες με γνώση των εξελίξεων εκτιμούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν και σε αυτό το επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του δημοσίου θα πρέπει να συνεκτιμήσει τις πραγματικές προθέσεις των Ιταλών και των Γάλλων της EDF. Αν πράγματι θέλουν να παραμείνουν στην Elpedison τότε δεν θα είναι εύκολο οι εκπρόσωποι του δημοσίου στο δσ των ΕΛΠΕ να εγκρίνουν μια προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της, που θα μπορούσε να διαβαστεί κάπως ….ότι η ελληνική κυβέρνηση διώχνει επενδυτές από την Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι εκεί που φτάσανε οι δύο πλευρές, η συγκατοίκηση δεν μπορεί να συνεχιστεί…

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης