Αναλύσεις

FT: Το ΔΝΤ περιμένει τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις για το χρέος

tags :
FT: Το ΔΝΤ περιμένει τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις για το χρέος
Λεπτομέρειες περιμένει το Ταμείο από τις απρόθυμες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το χρέος
Μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά του οι Financial Times.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώστε να εξασφαλίσει η ευρωζώνη συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εν μέσω διχασμού για τις μεταρρυθμίσεις, τους στόχους του προϋπολογισμού και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνουν οι FT.
Το ταμείο ζητά από τις απρόθυμες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.
Γερμανία, Ολλανδία κυρίως αλλά και γενικότερα η Ευρωζώνη, στοχεύουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση από το 2015.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως κρίσιμης σημασίας για να πείσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές για την αυστηρότητα και την ισχύ του προγράμματος, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μία από τις πιο απρόθυμες κυβερνήσεις, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες επικαλούνται οι FT, δηλώνουν επίσης πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης έχει μπει στην «αναμονή», έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.
Οι αξιωματούχοι τρέχουν για να σημειωθεί πρόοδος εν όψει της 5ης Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2016.
Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 για τη συμμετοχή του.
Τη Δευτέρα αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες εταίρους τους –παρουσία και του ΔΝΤ- προκειμένου να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Αθήνα στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για το ΔΝΤ και τις αρχές τις ευρωζώνης να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές ως προς το αν οι οικονομικές υποθέσεις του προγράμματος είναι ρεαλιστικές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης