Χρηματιστήριο & Αγορές

Αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου εν αναμονή της συνάντησης ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

Αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου εν αναμονή της συνάντησης ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια μορφή μείωσης της παραγωγής θα συμφωνηθεί, αλλά είναι αβέβαιο αν θα είναι αρκετό για να στηριχθεί η αγορά
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, την Πέμπτη η αβεβαιότητα όμως πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής και η ρευστότητα λόγω των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ κρατούν τους επενδυτές σε αβεβαιότητα.
Στο 1040 GMT, τα συμβόλαια Brent futures του αργού πετρελαίου  βρίσκοντας στα  48.89 δολάρια το βαρέλι, 6 σεντς χαμηλότερα.
Το West Texas Intermediate (WTI) αργού ήταν κάτω από 2 σεντς στα 47,94 δολάρια  το βαρέλι.
Η δραστηριότητα στην αγορά  ήταν χαμηλή, λόγω των διακοπών στις ΗΠΑ, και  η αβεβαιότητα σχετικά για μια προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ «κράτησαν» τις τιμές.
Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συνεδριάσει στις 30 Νοέμβρη για να συντονίσει μια περικοπή της παραγωγής, πιθανώς σε συνδυασμό με το μη μέλος του ΟΠΕΚ τη Ρωσία.
Η Ρωσία θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα σχέδιά της παραγωγής πετρελαίου για το 2017 αν μια παγκόσμια συμφωνία παγώματος της παραγωγής τεθεί σε ισχύ, με αποτελεσματική μείωση της παραγωγής από 200.000-300.000 βαρέλια ανά ημέρα,  δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο ΟΠΕΚ κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει και σε άλλους να μειώσουν την παραγωγή τους σε πετρέλαιο σε 880.000 βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1 Ιανουαρίου 2017, υπουργός Ενέργειας ανέφερε  του Αζερμπαϊτζάν Natig Aliyev σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας την Πέμπτη.
Άλλος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ δήλωσε στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ σχεδιάζε να κάνει μια τελική πρόταση για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ για την από κοινού μείωση της παραγωγής, η οποία θα συζητηθεί στις 28 Νοεμβρίου στη Βιέννη.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια μορφή μείωσης της παραγωγής θα συμφωνηθεί, αλλά είναι αβέβαιο αν θα είναι αρκετό για να στηρίξουν μια αγορά που έχει μαστίζεται από μια έξαρση  της προσφοράς για πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
«Αναμένουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε συμφωνία σρτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας στη Βιέννη ... Αν ο ΟΠΕΚ φτάσει με επιτυχία σε συμφωνία, οι τιμές είναι πιθανό να δοκιμάσουν το υψηλό έτους Brent των 53 δολαρίων ανά βαρέλι," ανέφερε η ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες την Πέμπτη.
Στις 22:20 ώρα Ελλάδας η τιμή για το αργό βρισκόταν στα 47,98 δολ. με υποχώρηση 0,04% και το brent στα 48,86 δολάρια με πτώση 0,18%.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης