Ενέργεια

Συμμετοχή ΥΠΕΝ στη Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας CESEC - Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο

Συμμετοχή ΥΠΕΝ στη Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας CESEC - Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο
Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόοδος σχετικά με την πορεία των έργων, ειδικότερα του σχεδιασμού του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)
Στη Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη συνδεσιμότητα και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με θέμα την ασφάλεια του εφοδιασμού φυσικού αερίου.
Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο Τύπου:
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης της Πρωτοβουλίας για τη συνδεσιμότητα και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον τομέα του φυσικού αερίου (CESEC). Η Πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε χθες στο Βουκουρέστι, παρουσία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς και του Επίτροπου για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015, στοχεύει στην ισχυροποίηση της αλληλεγγύης μεταξύ των μερών, στην ασφάλεια του εφοδιασμού φυσικού αερίου, καθώς και στην επίτευξη χαμηλότερων τιμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Έγινε αναλυτική παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος των έργων διασύνδεσης φυσικού αερίου που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), το Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), το Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), καθώς και τον Αγωγό Διασύνδεσης Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας (BRUA).
Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόοδος σχετικά με την πορεία των έργων, ειδικότερα του σχεδιασμού του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και εκφράστηκε η δέσμευση των εμπλεκόμενων μερών για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του  Αγωγού, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Επιπλέον, ο Υπουργός υπέγραψε Μνημόνιο Συνεννόησης για την επέκταση της Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Υπουργός, μαζί με τους ομόλογους του, Υπουργούς της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ανανέωσαν το ραντεβού τους στο Βελιγράδι, σε συνάντηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.  Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Διάσκεψης θα συζητηθεί και θα σχεδιαστεί ο συντονισμός μεταξύ των χωρών, για την εκτέλεση των τριών έργων του Κάθετου Διαδρόμου. Πιο συγκεκριμένα, του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS).
Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της Πρωτοβουλίας, ο Υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις, με τον Υπουργό Ενέργειας της Γεωργίας, Ηλία Ελοσβίλι, όπου συζητήθηκε η πρόοδος των έργων φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου, καθώς και με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας, Τόμα - Φλορίν Πέτσου, όπου συζητήθηκαν οι πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης