Αναλύσεις

FT: Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να καταστεί ένα από τα καλύτερα trend του 2018

FT: Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να καταστεί ένα από τα καλύτερα trend του 2018
Εκτός των τραπεζών, υπάρχουν και άλλες μετοχές που αξίζουν την προσοχή των επενδυτών, τονίζουν οι FT
Την άποψη ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν υποτιμήσει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις δυνατότητές του, εκφράζει ο χρηματιστηριακός συντάκτης των Financial Times, Miles Johnson.
Σε video στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας ο Johnson, εκφράζει την άποψη ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές για το 2018.
Όπως αναφέρει «όταν οι αγορές χρέους και οι μετοχικές αγορές μιλούν με διαφορετικό τρόπο, οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, καθώς θα βγουν κερδισμένοι.
Κλασσικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η Ελλάδα, όπου η αγορά μετοχών έχει… μείνει πίσω σε σύγκριση με την πορεία των ομολόγων της χώρας, τα οποία έχουν σημειώσει ράλι, καθώς η χώρα εξέρχεται από την ύφεση.
Εάν υπάρξει διόρθωση στις ομολογιακές αγορές, τότε οι ελληνικές μετοχές θα είναι μεταξύ αυτών που θα εμφανίσουν την καλύτερη πορεία εντός του 2018.
Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία ο δείκτης μεταποίησης PMI της Ελλάδας εμφανίστηκε βελτιωμένος για έκτη διαδοχική φορά, ενώ ταυτόχρονα η απασχόληση ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η εν λόγω μέτρηση.
Αυτές οι καλές ειδήσεις αποτυπώνονται στην πορεία της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων η οποία κινείται συνεχώς πτωτικά.
Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν έχει ακολουθήσει ανάλογα καλή πορεία.
Υπάρχουν και ορισμένα τεχνικά ζητήματα που οδηγούν τον χρηματιστηριακό δείκτη σε «καθυστέρηση» σε σύγκριση με την οικονομία.
Αρκετές ελληνικές μετοχές είναι πολύ «μικρές» βάσει της κεφαλαιοποίησης που έχουν, ενώ δεν έχουν όγκο διαπραγματεύσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αναλυτές να μην τις καλύπτουν και τα μεγάλα funds δεν έχουν δυνατότητα να τις αποκτήσουν.
Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες επενδυτές έχουν δεχθεί πλήγμα από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και ίσως φοβούνται να αναλάβουν εκ νέου ρίσκο.
Παράλληλα το P/E του Γενικού Δείκτη δεν είναι και τόσο ορθό, καθώς επηρεάζεται από τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν σε αυτόν οι τραπεζικές μετοχές.
Όμως υπάρχουν ελληνικές μετοχές οι οποίες είναι κατάλληλες για εκλεκτικούς επενδυτές, καθώς ορισμένες εταιρείες διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και θετικές ταμειακές ροές.
Βέβαια εάν κάποιος επιθυμεί να ρισκάρει λίγο παραπάνω, δεν έχει παρά να επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες.
Είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος στον οικονομικό κύκλο, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έχουν εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με τη λογιστική τους αξία (book value), ενώ δραστηριοποιούνται σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από υψηλό συγκεντρωτισμό στη λιανική τραπεζική, η οποία εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη θα εμφανίσει ισχυρά κέρδη.
Το να επενδύσεις στην Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα καλύτερα επενδυτικά trend για το 2018».



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης