Ενέργεια

Στο επίκεντρο το πακέτο μέτρων της Κομισιόν «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους»

Στο επίκεντρο το πακέτο μέτρων της Κομισιόν «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους»
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ
Η «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» θα αποτελέσει το κορυφαίο θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα (5/12) στις Βρυξέλες.
Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνος για την ενεργειακή ένωση M. Sefcovic και ο Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μ.Α. Canete, συναντώνται στο Ενεργειακό Συμβούλιο στις Βρυξέλες, όπου θα παρουσιαστεί το πακέτο για την «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», που ανακοινώθηκε επίσημα στις 30 Νοεμβρίου.
Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο.
Ο M. Sefcovic δήλωσε, ότι με οκτώ τμήματα νομοθεσίας, αυτό ήταν το μεγαλύτερο πακέτο που έχει υπάρξει ποτέ με ενεργειακές προτάσεις.
Η πρόταση πρόσθεσε, φιλοδοξεί να καταφέρει ένα hat trick στους τρεις στόχους προς την επίτευξη της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της ΕΕ στις ανανεώσιμες, θέτοντας πρώτη την ενεργειακή απόδοση και παρέχοντας μια δίκαιη συμφωνία για τους καταναλωτές.
Με αυτό, ανέφερε, εκπληρώνουμε μια από τις 10 πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής Juncker.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, σημείωσε, ήρθε για να μείνει και τώρα είμαστε έτοιμοι να εκσυγχρονίσουμε τις ενεργειακές αγορές και τα συστήματα μας, να επιτρέψουμε να απαλλαγούμε από τον άνθρακα, να ενεργοποιήσουμε την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας με βιώσιμες λύσεις, κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Canete ανέφερε, ότι αυτή η σειρά ενεργειακών μέτρων θα μας θέσει στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Όπως τόνισε, παρέχει κίνητρα για επενδύσεις στα δίκτυα, σε «έξυπνες», καινοτόμες και αποδοτικές τεχνολογίες, θα δώσει την δυνατότητα για περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια να εισρεύσει μέσω των ενεργειακών μας συστημάτων.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ενδυναμώνει τον ρόλο των καταναλωτών όπως επίσης και τα δικαιώματά τους.
Πρόκειται, επεσήμανε, για ένα φιλόδοξο και ισορροπημένο πακέτο που μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους και ελπίζω ότι τα κράτη-μέλη θα το δουν υπό αυτή την σκοπιά επίσης και θα παράσχουν την στήριξή τους.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, όπως και τα θέματα της επισήμανσης ενεργειακής απόδοσης και διακυβερνητικές συμφωνίες.
Περαιτέρω στην ατζέντα περιλαμβάνεται συζήτηση σχετικά με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς και πρόγραμμα εργασίας αναφορικά με την επικείμενη προεδρία της Μάλτας στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης