Αναλύσεις

Επαφές Τσακαλώτου με Rothschild - Lazard εν όψει εξόδου από το 3ο μνημόνιο και... καθησυχασμού για τα ομόλογα

Επαφές Τσακαλώτου με Rothschild - Lazard εν όψει εξόδου από το 3ο μνημόνιο και... καθησυχασμού για τα ομόλογα
Σενάρια για επαφές Τσακαλώτου με Rothschild και Lazard εν όψει εξόδου της χώρας από το 3ο Πρόγραμμα
Σε επιχείρηση εφησυχασμού των επενδυτών που θέλουν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε μνημονιακή πειθαρχεία ακόμη και χωρίς τη χρήση κάποιας προληπτικής «πιστωτικής γραμμής», έχει επιδοθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες (13/2) στο Παρίσι, στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και από εκεί θα ταξιδέψει την Πέμπτη απευθείας για Λονδίνο για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
Το γεγονός ότι το ταξίδι του Ελληνα υπουργού στο Παρίσι πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, όπου θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση των μέτρων για το χρέος στη βάση της γαλλικής πρότασης, διακινήθηκαν σενάρια επαφών με εκπροσώπους της Rothschild και της γαλλοαμερικανικής τράπεζας Lazard.
Η Lazard, που στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος της Ελλάδας σε θέματα χρέους (επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, για το διαβόητο PSI, και Αλέξη Τσίπρα επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη) τυγχάνει τα δύο από τα τρία βασικά της κέντρα να τα διατηρεί σε Παρίσι και Λονδίνο (το άλλο είναι στη Νέα Υόρκη).
Με την N.M. Rothschild & Sons, πέρυσι τέτοιο καιρό, είχε συναντηθεί ο πρωθυπουργός στο Παρίσι και, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ο διεθνής οίκος θα αναλάμβανε τεχνικός σύμβουλος, προετοιμάζοντας την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Το θέμα του χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις, η ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο θα βρεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τα υψηλόβαθμα στελέχη των επενδυτικών οίκων.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα εξηγήσει στους επενδυτές τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν θέλει προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο του 2018, όπου η χώρα θα εξέλθει από τα μνημόνια και θα προσπαθήσει με τις ελληνικής «ιδιοκτησίας» μεταρρυθμίσεις να πιάσει τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Ασφαλώς και θα υπάρχει μία περίοδος εποπτείας από τους θεσμούς διάρκειας πιθανότατα τεσσάρων ετών, όσο θα διαρκέσουν οι υψηλοί αυτοί στόχοι.
Ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει και για το αποθεματικό ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση απέναντι στους επενδυτές.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει βάλει σε αυτόν τον «κουμπαρά» τα πρώτα 3 δισ. από το 7ετές κοινοπρακτικό ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα συν τα 1,9 δισ. που θα εκταμιεύσει τέλος Φεβρουαρίου ο ESM.
Mέχρι τα 19 δισ. ευρώ, που είναι τα συνολικά κεφάλαια αυτού του αποθεματικού, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε άλλες δύο εξόδους στις αγορές.
Τη δεδομένη στιγμή, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους συναλλαγή, γιατί τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε από το 3,6% πριν ξεκινήσει η αναταραχή, στο 4,4% χθες (13/2).
Πιέσεις δεν υφίστανται μόνο οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.
Εφόσον δεν αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές, η κυβέρνηση είναι αδύνατον να βρει φθηνά κεφάλαια για να συμπληρώσει με ποσά το μαξιλάρι.
Θα πρέπει να περιμένει και να εξετάσει την αντίδραση των αγορών στο σενάριο για «καθαρή» έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης