Διεθνή

Το Ισραήλ επιδιώκει να εξάγει το φυσικό του αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ

Το Ισραήλ επιδιώκει να εξάγει το φυσικό του αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ
Τελ Αβίβ και Μπακού συζητούν για τις εξαγωγές αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω του αγωγού που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία
Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν τη συζήτηση για τη δυνατότητα συνεργασίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας της Μέσης Ανατολής μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Benjamin Netanyahu είχε συνάντηση χθες Τρίτη (13/12) στο Μπακού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, ότι το Αζερμπαϊτζάν πληροί ουσιαστικά τις ανάγκες για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και χαιρέτισε την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Τελ Αβίβ προμηθεύεται πετρέλαιο από το Μπακού.
Αζερμπαϊτζάν και Ισραήλ υπέγραψαν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η γεωργία, η τυποποίηση και η μετρολογία, καθώς και μια συμφωνία για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.
Επίσης, υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη δημιουργία μιας διακυβερνητικής επιτροπής, που θα συζητά θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Netanyahu είπε μετά τη συνάντηση, ότι «υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε» τονίζοντας ότι «είναι σαφές, ότι έχουμε επίσης μια στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «σήμερα δεν συζητήσαμε μόνο το θέμα του πετρελαίου που αγοράζει το Ισραήλ από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το θέμα των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω της κοινής χρήσης των υποδομών μας».
«Συζητήσαμε τη δυνατότητα εξαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω του μεγάλου αγωγού, που κατασκευάζεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας» διευκρίνισε, τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο, ότι με τη συνεργασία αυτή θα ενισχυθούν οι οικονομίες των δύο χωρών».
Ο αγωγός TANAP ξεκινά εισέρχεται στην Τουρκία από τα σύνορα με την Γεωργία, συνδέεται με τον αγωγό South Caucasus Pipeline (SCP) και φθάνει στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, όπου τροφοδοτεί τον αγωγό TAP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης