Αναλύσεις

Το σχέδιο του SSM: Χρηστιμοποιεί τον φόβο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν

Το σχέδιο του SSM: Χρηστιμοποιεί τον φόβο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν
Οι ελληνικές τράπεζες ξέρουν ότι χρειάζονται κεφάλαια απλά θα ζητήσουν χρόνο και χρόνο θα τον πάρουν από τον SSM και την ΕΚΤ.
«Το σχέδιο του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών είναι να προκαλέσει φόβο στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ώστε να μην επαναπαυτούν και με αφορμή τους ελέγχους και τα stress tests να επιταχύνουν την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επικεφαλής του SSM D. Nouy εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληροπυρηνική με τις ελληνικές τράπεζες αλλά στις κατ΄ ιδία συζητήσεις με τους έλληνες τραπεζίτες τους αναφέρει ότι τα πηγαίνουν καλά με την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες ξέρουν ότι χρειάζονται κεφάλαια απλά θα ζητήσουν χρόνο και χρόνο θα τον πάρουν από τον SSM και την ΕΚΤ.

Ωστόσο στον SSM γνωρίζουν ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έχει σημαντικά υποβαθμιστεί όπερ σημαίνει ότι είναι μονόδρομος να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου μόνο με μετρητά.
Καμία άλλη διαδικασία κεφαλαιακών ενισχύσεων π.χ. ομολογιακά, Cocos ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ή υβριδικές εκδόσεις δεν διασφαλίζουν την αποκατάσταση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών.
Ως εκ τούτου μόνο οι αυξήσεις κεφαλαίου υπάρχουν στον ορίζοντα.
Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι σχεδόν όμοιο ίσως με κάποιες παραλλαγές με το μοντέλο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Unicredit στην Ιταλία.
Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει για λόγους ασφαλείας μέριμνα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα ώστε το κεφαλαιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί μέρος αυτού να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός εγγυήσεων στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου»
Την εκτίμηση αυτή δεν την διατυπώνει έλληνας τραπεζίτης ή κάποιος ξένος αναλυτής αλλά θεσμικός παράγοντας που γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί η ΕΚΤ και ο SSM.
Οι τράπεζες υλοποιούν σχέδια εξυγίανσης μέσω της μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων και δανείων.
Όμως προσεχώς θα φθάσουν στον πυρήνα του προβλήματος οπότε οι προβλέψεις και το coverage ratio ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις δεν θα επαρκεί στο 52% και θα χρειαστούν ισχυρά capital buffer στις ελληνικές τράπεζες ώστε να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους.
Ο μόνος τρόπος για να ισχυροποιηθούν τα capital buffer τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης