Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ξεκινά το Μάιο η εκταμίευση των κονδυλίων για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ξεκινά το Μάιο η εκταμίευση των κονδυλίων για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Όσοι αξιοποιήσουν τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού, μπορούν να εκταμιεύσουν ως προκαταβολή μέχρι και το 70% του ποσού του δανείου
Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση κονδυλίων στους δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την οικονομική κάλυψη των παρεμβάσεων που έχουν προβλέψει για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους.
Νωρίτερα, θα προηγηθεί η ενεργοποίηση της επιλογής για τη λήψη ή μη τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους, αφότου εκπνεύσει πρώτα η προθεσμία της 29ης Απριλίου, που έχουν για να ολοκληρώσουν την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εγγραφεί στο σύστημα, αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις δηλώσεις τους.
Με βάση τον οδηγό του προγράμματος, όσοι αξιοποιήσουν τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού, μπορούν να εκταμιεύσουν ως προκαταβολή έως το 70% του ποσού του δανείου.
Η προκαταβολή καταβάλλεται στους λογαριασμούς των προμηθευτών - αναδόχων (που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα) κατόπιν σχετικής εντολής - εξουσιοδότησης προς την τράπεζα, την οποία ο δικαιούχος θα καταχωρίσει στο πληροφοριακό σύστημα.

Άνευ προκαταβολής όσοι δεν λάβουν δάνειο

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν πρόκειται να συνάψει δάνειο, αφού έχει αποφασίσει να διαθέσει ίδια κεφάλαια για το υπόλοιπο κόστος των παρεμβάσεων, το οποίο δεν θα καλύψει η επιχορήγηση, τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής επιχορήγησης από το πρόγραμμα.
Έτσι ο ωφελούμενος δεν θα λάβει προκαταβολή από τον ΕΤΕΑΝ, μπορεί όμως, και μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος, να δώσει προκαταβολή από το ποσό των κεφαλαίων που θα διαθέσει ο ίδιος.
Η εκταμίευση της επιχορήγησης, η οποία θα μεταφερθεί από το ΕΤΕΑΝ απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό των αναδόχων - προμηθευτών, θα γίνει μετά την αποπληρωμή των ιδίων κεφαλαίων, αφαιρώντας από αυτά όπως είναι φυσικό την προκαταβολή που τυχόν έχει ήδη καταβάλει ήδη ο δικαιούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης