Διεθνή

Επένδυση 1 δισ ρισκάρει η Total στο South Pars μετά την απόρριψη της πυρηνικής συμφωνίας από τον Trump

tags :
Επένδυση 1 δισ ρισκάρει η Total στο South Pars μετά την απόρριψη της πυρηνικής συμφωνίας από τον Trump
Η Total θα είναι ο κύριος φορέας σε μια συνεργασία με την China National Petroleum και την ιρανική Petropars
Mεγάλο ρίσκο αντιμετωπίζει η γαλλική εταιρεία Total καθώς απειλείται το μερίδιό της για την 11η φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος South Pars, εάν η εταιρεία με έδρα το Παρίσι αποχωρήσει από τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της National Iranian Oil Co.
Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας της Total μια από τις λίγες δυτικές εταιρείες με μεγάλα σχέδια για το Ιράν, ελπίζει ότι η δράση των ΗΠΑ δεν θα εκτροχιάσει τη διαπραγμάτευση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πετρελαίου στο South Pars.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή έρευνας της αγοράς ενέργειας της Barclays, Michael Cohen ότι: «Οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάργησης της JCPOA θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην ώθηση των τιμών του πετρελαίου υψηλότερα από τη βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump διαμήνυσε ότι: «Οποιοδήποτε έθνος που βοηθά το Ιράν για την αναζήτηση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε επίσης να τιμωρηθεί έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Όπως αναφέρει το oilprice.com, η Total υπέγραψε συμφωνία με την Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2017 για την ανάπτυξη της φάσης 11 του πεδίου South Pars του Ιράν με αρχική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική δυτική ενεργειακή επένδυση στην Ισλαμική Δημοκρατία από την άρση των κυρώσεων.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne στο περιθώριο μιας διάσκεψης στις 19 Απριλίου είχε υπογραμμίσει ότι θα προστατεύσει τις επενδύσεις της εταιρείας στο Ιράν σε περίπτωση που επιβληθούν οι κυρώσεις, ασκώντας πιέσεις στην γαλλική κυβέρνηση.
Η Total έχει ποσοστό συμμετοχής 50,1% στο σχέδιο South Pars 11 ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι όροι της εταιρικής σχέσης δείχνουν ότι δεσμεύεται να επενδύσει ένα αρχικό δισεκατομμύριο δολάρια για να ξεπεράσει το έργο και ένα άλλο δισεκατομμύριο για την ανάπτυξη του έργου.
Πηγές του Reuters λένε ότι έχει ήδη δαπανήσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μελέτες και προσφορές.
Η Τotal έχει εκφράσει προηγουμένως τη δέσμευσή της προς το Ιράν και επιθυμεί να προωθήσει το έργο όσο μπορεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα στη χώρα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει προσφορά για τα δύο οικόπεδα στην περιοχή της Κρήτης (σε κοινοπραξία με την Total και την Exxon Mobil).
Ειδικότερα στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά την Κρήτη, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%) υπέβαλε προσφορές στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης