Διεθνή

Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Conte, στο ΥΠΟΙΚ ο Tria

Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Conte, στο ΥΠΟΙΚ ο Tria

Συμφωνία για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο μεταξύ M5S και Lega - Ισχυρή πτώση για τις αποδόσεις των 10ετών και 2ετών ομολόγων

 Ύστερα από ένα πολιτικό θρίλερ που κράτησε σχεδόν τρεις μήνες από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου και κορυφώθηκε με πρωτοφανή ακόμα και για τα πολιτικά δεδομένα της Ιταλίας ένταση την τελευταία εβδομάδα, η Ιταλία από χθες το βράδυ έχει κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, η οποία αποτελείται από 18 υπουργούς, εκ των οποίων οι 5 είναι γυναίκες.
Η νέα κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα ορκιστεί στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Στην κυβέρνηση αυτή δεν θα συμμετάσχει τελικά το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’ Italia, το οποίο επέλεξε την αποχή, ενώ κατά του νέου κυβερνητικού σχήματος θα ψηφίσουν στη σχετική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα όσο και η κεντροδεξιά Forza Italia του Berlusconi, η οποία κατέβηκε μαζί με τη Λέγκα του Βορρά στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Και μπορεί το γενικότερο αίσθημα στην Ιταλία να είναι αυτό της ανακούφισης, δεδομένου ότι την τελευταία στιγμή απετράπη το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες – ακόμα και εντός του Ιουλίου – αλλά ο προβληματισμός παραμένει για το που θα φτάσει και τι θα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ένας έμπειρος νομικός αλλά ένας άπειρος πολιτικός.
«Θα εργαστούμε εντατικά για να υλοποιήσουμε τους πολιτικούς στόχους που ανακοινώσαμε στην συμφωνία μας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των Ιταλών» υποστήριξε ο Giuseppe Conte λίγο αφού παρουσίασε την κυβέρνηση του.
«Τελικά τα καταφέραμε ύστερα από τόσα εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα» ανέφερε σε μήνυμα του στο facebook ο Matteo Salvini ενώ και ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio έστειλε το δικό του μήνυμα, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση της Αλλαγής είναι πραγματικότητα» .
Το οριστικό τέλος στο θρίλερ δόθηκε λίγο μετά τις 22:30 (ώρα Ελλάδας) στις 31 Μαίου 2018 με τον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella, να κάνει δεκτή τη νέα πρόταση των Luigi Di Maio και Matteo Salvini.
Οι ηγέτες των δύο κορυφαίων κομμάτων είχαν στις 31/5 μία μακρά διαπραγμάτευση - η οποία διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες- προκειμένου να καταθέσουν μία νέα πρόταση στον Ιταλό πρόεδρο, ο οποίος είχε φροντίσει να απορρίψει την προηγούμενη εισήγησή τους, καθώς σε αυτήν προορίζονταν για υπουργός Οικονομικών, ο Paolo Savona, ο οποίος είχε εκφράσει στο παρελθόν «επιιθετικές απόψεις» τόσο για το ευρώ όσο και για τη Γερμανία.
«Υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό μίας καθαρά πολιτικής κυβέρνησης», ήταν η κοινή δήλωση των Di Maio και Salvini, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Οι Di Maio και Salvini συμφώνησαν στη θέση του υπουργού Οικονομικών να τοποθετηθεί ο Giovanni Tria - τεχνοκράτης οικονομολόγος, ο οποίος θεωρείται λιγότερο αντί-ευρωπαίος από τον Savona - ενώ οι δύο αρχηγοί πέραν της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης θα αναλάβουν και υπουργικούς θώκους.
Ο Tria έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρωην προέδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, είναι μακριά από ιδέες περί αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ, ενώ διάκειται υπέρ ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος και αυξήσεων στο ΦΠΑ.
Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Giuseppe Conte, ενώ ο Salvini θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και ο Di Maio το υπουργείο εργασίας.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι τη θέση του υπουργού αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αναλαμβάνει ο Paolo Savona, το πρόσωπο για το οποίο στήθηκε όλο το σκηνικό της πολιτικής κρίσης της τελευταίας εβδομάδας.
Μάλιστα ο Savona θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής της G7.



Salvini: Πολλά τα 5 δις για το μεταναστευτικό – Πρέπει να κοπούν – Θα είμαι υπουργός όλων

Την θέση ότι είναι πολλά τα 5 δις ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το μεταναστευτικό και για τη συντήρηση όσων αναζητούν άσυλο στην Ιταλία διατύπωσε ο Matteo Salvini, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
«Οι πόρτες είναι ανοιχτές στην Ιταλία για τους καλούς ανθρώπους.
Αλλά υπάρχει και ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για όλους εκείνους που έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και νομίζουν ότι έτσι θα συνεχίσουν.
Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και του ζήτησα να δώσει προσοχή στα 5 δις ευρώ που προορίζονται και τη φετινή χρονιά για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ιταλία.
Νομίζω ότι είναι πολλά και πρέπει να κοπούν» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε πως προτεραιότητα του δεν θα είναι μόνο το μεταναστευτικό αλλά και η ενίσχυση της ασφάλειας των 60 εκατομμυρίων Ιταλών.
Όπως είπε, θα επιχειρήσει να έρθει πιο κοντά με τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες – όπως σημείωσε – ρισκάρουν τη ζωή τους για 1.200 ευρώ το μήνα ενώ εξήγγειλε και αυστηροποίηση των ποινών για όσους διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα.
Όσον αφορά την υπουργοποίηση του ο Salvini υποστήριξε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα γινόταν υπουργός.
«Θα είμαι υπουργός όλων» ανέφερε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, τονίζοντας ότι η Ιταλία θα πάει με περηφάνια στην Ευρώπη και δεν θα δεχθεί μαθήματα από κανέναν.
«Η Ιταλία είναι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο.
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους Γάλλους, τους Γερμανούς, τους Λουξεμβούργιους» είπε ο Salvini, ο οποίος απάντησε και στις δηλώσεις Juncker περί των διεφθαρμένων Ιταλών.
«Θέλω να κάνω την Ιταλία και πάλι πρωταγωνιστή στην Ευρώπη χωρίς να προκαλέσω σύγχυση» υποστήριξε ο Salvini.

Άλμα 2,7% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο

Ράλι καταγράφουν οι μετοχές στην Ιταλία, μετά την άρση του αδιεξόδου με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Giuseppe Conte.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 2,7% στις 22.372 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί στο 2,61% από 2,8% χθες και του 2ετούς στο 0,98% από 1,465 χθες.
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται 4,16%, την Banco Bpm να σημειώνει άνοδο 6,7%, την Unicredit στο +3,9%, την UBI Banca στο +5,5% και την Banca Monte dei Paschi στο +4,7%.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι το ακόλουθο:

Πρωθυπουργός: Giuseppe Conte
Αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου και υπουργός Εργασίας & Βιομηχανίας: Luigi Di Maio.
Αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών: Matteo Salvini.
Υπουργός αρμόδιος για το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία: Riccardo Fraccaro (M5S).
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Giulia Bongiorno (Lega)
Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων: Erika Stefani (Lega).
Υπουργός αρμόδιος για τη Νότια Ιταλία: Barbara Lezzi (M5S).
Υπουργός αρμόδιος για ΑΜΕΑ: Lorenzo Fontana (Lega).
Υπουργός Εξωτερικών: Moavero Milanesi.
Υπουργός Δικαιοσύνης: Alfonso Bonafede (M5S).
Υπουργός Άμυνας: Elisabetta Trenta (M5S).
Υπουργός Οικονομικών: Giovanni Tria (Lega).
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Gian Marco Centinaio (Lega).
Υπουργός Υποδομών: Mauro Coltorti (M5S).
Υπουργός Θεσμών: Marco Bussetti (Lega).
Υπουργός Πολιτισμού: Alberto Bonisoli (M5S).
Υπουργός Υγείας: Giulia Grillo (M5S).
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Paolo Savona (Μ5S).


Οι αγορές αντέδρασαν ιδιαίτερα θετικά στην είδηση -αν και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του- ωστόσο σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση στο 10ετές ιταλικό ομόλογο υποχωρεί στο 2,72% (με ημερήσια πτώση άνω του 4%), ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πορεία για την απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,04%, από υψηλό ημέρας 1,41%.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης