Τα Νέα του TAP

«Ευδόκιμη Γη» κατά μήκος του TAP – Από τη θεωρία στην πράξη η παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων

«Ευδόκιμη Γη» κατά μήκος του TAP – Από τη θεωρία στην πράξη η παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων

Στη δεύτερη φάση, αυτή της πρακτικής εφαρμογής και εξατομικευμένης υποστήριξης των ωφελούμενων στο χωράφι, εισέρχεται πλέον το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης», που έχει αναπτύξει και υλοποιεί ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της θεωρητικής εκπαίδευσης.

Από το φθινόπωρο δε, θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση στην επεξεργασία και περαιτέρω διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.

Επιδίωξη όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει ως νέο και καινοτόμο παράδειγμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ευρύτερα. Και η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική:

Στην ανοιχτή πρόσκληση που ακολούθησε την ανακοίνωση τoυ προγράμματος «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία να λάβουν επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, να βελτιώσουν ή και να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες και μονάδες παραγωγής τους, να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να μεγιστοποιήσουν εν τέλει το εύρος της δραστηριότητάς τους.

Συνολικά 373 ωφελούμενοι – κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, προερχόμενοι από μικρές τοπικές μονάδες παραγωγής ή συνεργατικά σχήματα – παρακολούθησαν τα σεμινάρια των εξειδικευμένων επιστημόνων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018.

 

 

Πραγματοποίηση 200 εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Συνολικά, η πρώτη φάση υλοποίησης της «ΕΥΔΟΚΙΜΗΣ ΓΗΣ» περιλάμβανε σχεδόν 1.000 ώρες εκπαίδευσης και κατάρτισης ανά τη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα: 

             Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκαν 39 εκπαιδεύσεις σε τοπικά προϊόντα, όπως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ελιές και ελαιόλαδο, πετιμέζι, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα (καθώς και σεμινάρια για τη σύνδεση μελισσοκομίας και τουρισμού), με τη συμμετοχή 87 ατόμων.

             Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα. Συμμετείχαν 115 άτομα, όπως ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος Μανώλης από τη Σκύδρα.

             Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν 80 εκπαιδεύσεις στις κατηγορίες αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, φασόλια, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, με 171 συμμετέχοντες.

Η αγροτική πρωτοβουλία «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του αγωγού TAP στην Ελλάδα και πραγματοποιείται και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες αυτός διέρχεται. 

 

Αφορά σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες κι έχει σκοπό να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών με δυναμική. Προϊόντων που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, όπως μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η δράση υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ εποπτεύεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, τον συνεργάτη του ΤΑΡ στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης