Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Draghi: Με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος Αύγουστο 2018, οριστικά εκτός waiver και QE

tags :
Draghi: Με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος Αύγουστο 2018, οριστικά εκτός waiver και QE

Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το Καλοκαίρι του 20198 τόνισε ο Μ. Draghi

Η ποσοτική χαλάρωση και το waiver τίθενται εκτός για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με το πέρας της συνεδρίασης σήμερα 26 Ιουλίου 2018.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE γιατί απαιτείται waiver το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018 ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi, βάζοντας οριστικά τέλος στα ανούσια σενάρια περί QE και Waiver.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο εδώ και μήνες υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει QE και σίγουρα θα χάσει το waiver.

Η νομισματική πολιτική

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο Draghi υπεραμύνθηκε της διατήρησης των νομισματικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «σημαντικά μέτρα νομισματικής στήριξης εξακολουθούν να είναι απαραίτητα».
Όπως δήλωσε, «οι αβεβαιότητες σχετικά με το εμπορικό περιβάλλον παραμένουν σημαντικές», ενώ πρόσθεσε οτι η Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεση της.
Αναφερόμενος στα επιτόκια, δήλωσε ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται λήξη του QE τον Δεκέμβριο του 2018.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή σύγκληση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και το outlook του πληθωρισμού.
«Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του forward guidance» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «η ΕΚΤ πρέπει να είναι ακριβώς, υπομονετική και επίμονη όσον αφορά τη νομισματική πολιτική».
Εξάλλου, o Draghi δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η διαδικασία επανεπένδυσης των ποσών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η συνάντηση Trump - Juncker και οι δασμοί

Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι το αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Μάλιστα, τόνισε ότι είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην ΕΕ.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Παράλληλα, ο Mario Draghi, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «όλες οι χώρες θα ωφεληθούν από τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός δημοσιονομικού μίγματος, πιο φιλικού στην ανάπτυξη».

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, τονίζοντας ότι η όποια αύξηση θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι του 2019.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Εγκαταλείπονται οριστικά waiver και QE για την Ελλάδα

Σήμερα 26 Ιουλίου και τυπικά η ΕΚΤ βάζει τέλος στο σίριαλ του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και του QE για τα ελληνικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το waiver και τα ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να ενταχθούν στο QE.
Η απώλεια του waiver περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη καλυφθεί από την αγορά των repos στην διατραπεζική αγορά.
Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
Τι είναι το waiver;
Είναι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Το waiver αφορά τις τράπεζες γιατί χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται μέσω waiver είναι περίπου 3,9 δισεκ. οπότε η επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών είναι μηδενική καθώς αντιστοιχεί περίπου 1 δισεκ. σε κάθε τράπεζα.
Η διαφορά έχει καλυφθεί μέσω repos και δεν θα χρειαστεί ούτε καν μικρή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Πότε εξασφαλίζεται το waiver;
Για να διαθέτουν π.χ. οι τράπεζες waiver θα πρέπει
1)Η χώρα να διαθέτει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Τα junk bond στην κατηγορία υψηλού ρίσκου που βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επενδυτική βαθμίδα ή investment grade
2)Η χώρα να διαθέτει πρόγραμμα στήριξης όχι όμως πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας καθώς αυτό δεν θεωρείται πρόγραμμα τύπου προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα διαθέτει ούτε πρόγραμμα, ούτε επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Η επίδραση της κατάργησης του waiver θα είναι μηδενική στις τράπεζες.
Ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης QE έχει ήδη τιμολογηθεί και περάσει σε τιμές και αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Κατ΄ ουσία δεν θα έχει καμία ουσιαστική παρενέργεια το ζήτημα αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης