Διεθνή

Τrump προς Conte: Θα βοηθήσουμε στο ιταλικό χρέος

tags :
Τrump προς Conte: Θα βοηθήσουμε στο ιταλικό χρέος

Στα 3,11% παραμένει η απόδοση του 10ετούς ιταλικού

Την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ιταλία στην χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της για το ερχόμενο έτος εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Conte.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, το οποίο επικαλείται τρεις κορυφαίους Ιταλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Trump έκανε την προσφορά αυτή τον περασμένο Ιούλιο κατά τη συνάντηση του με τον Conte στην Ουάσινγκτον.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, ο Conte μετέφερε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους την πρόταση αυτή, η οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή μπορεί να λάβει.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, όσο πλησιάζει η ώρα της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2019 τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα θέσει η ιταλική κυβέρνηση και για το εάν αυτοί θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Conte έχει δεσμευτεί για αυξήσεις συντάξεων και για ενισχύσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, εντείνεται η ανησυχία στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης στην προσπάθεια αναζήτησης ενός τελευταίου οικονομικού «καταφυγίου» και ενός δανειστή της τελευταίας στιγμής προκειμένου να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο μέτωπο της οικονομίας.
Την ώρα που τυχόν «εγγυήσεις» από τη Ρωσία μοιάζουν εντελώς ανεδαφικές, δεδομένου ότι η ρωσική οικονομία είναι κατά 30% μικρότερη από αυτήν της Ιταλίας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Trump πρότεινε στον Conte οι ΗΠΑ να συνδράμουν την Ιταλία στην χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους τους για το 2019.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Conte δεν εξήγησε ακριβώς στους κυβερνητικούς αξιωματούχους τι ακριβώς προβλέπει αυτή η προσφορά του Trump καθώς και το εάν έχει την παραμικρή πιθανότητα υλοποίησης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κάποιο κρατικό ταμείο επενδύσεων που να έχει τη δυνατότητα να συντονίζει κεφάλαια και πόρους από τις ιδιωτικές τράπεζες.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, όταν στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin είχε συνάντηση με αρκετούς μεγαλοεπενδυτές, η περίπτωση της Ιταλίας ούτε καν αναφέρθηκε, καθώς το ιταλικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα του Trump και της κυβέρνησης του.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως πράγματι ο Trump εξέφρασε την προθυμία του στον Conte να βοηθήσει με την χρηματοδότηση του ιταλικού δημόσιου χρέους.
Κίνηση που κατά την εφημερίδα, μπορεί να δικαιολογείται και από την πρόθεση του Trump να «σπάσει το ευρωπαϊκό μέτωπο» στον εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία.
«Οι λαϊκιστές που αντιτίθενται στο ευρώ και στα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, έχουν τώρα έναν υποστηρικτή στο Λευκό Οίκο, ο οποίος και τους ενθαρρύνει δημόσια να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της.
Ο Trump δεν θα μπορούσε να θέσει πιο ξεκάθαρα πως στηρίζει τα επιχειρήματα όλων αυτών στην Ιταλία που θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, διότι μια ενδεχόμενη απόφαση στο μέλλον από την Ιταλία να φύγει από το ευρώ, θα έμοιαζε λιγότερο ριψοκίνδυνη πολιτικά και οικονομικά εάν υπήρχε η υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου» αναφέρει μιλώντας στην Corriere ο οικονομικής αναλυτής Christopher Wood.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης