Αναλύσεις

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στο α΄ 6μηνο 2018 θα είναι ενθαρρυντικά

Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στο α΄ 6μηνο 2018 θα είναι ενθαρρυντικά

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄6μήνου 2018 στις 30 και 31 Αυγούστου 2018

Μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου 2018 πιθανότατα θα αλλάξει η τραγική εικόνα των τραπεζικών μετοχών καθώς οι επιδόσεις αναμένονται θετικές.
Οι τράπεζες πέραν της αύξησης των κερδών θα παρουσιάσουν βελτίωση σε ένα ποιοτικό δείκτη στα προ προβλέψεων έσοδα τα οποία θα αυξηθούν και η πτωτική τάση θα αναστραφεί.  
Η Εθνική υποστηρίζεται από τις αλλαγές στο Titlos, η Eurobank αντιστρέφει την πτωτική τάση στα προ προβλέψεων έσοδα και αυξάνει τα κέρδη, η Πειραιώς λόγω αναστροφής πρόβλεψης περί τα 90 εκατ από την Libra Group ισοσκελίζει τις ζημίες του α΄ τριμήνου ενώ η Alpha bank επαναλαμβάνει την καλή εικόνα του α΄ τρίμηνου 2018.

Γιατί όμως ειδικά αυτές τις ημερομηνίες;
Τέλη Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018.
Η Πειραιώς 31 Αυγούστου 2018
Alpha και Eurobank 30 Αυγούστου
Εθνική τράπεζα 31 Αυγούστου 2018
Η αγορά θα είναι επικεντρωμένη σε ένα θέμα.
Συνεχίζεται η μείωση των προ προβλέψεων εσόδων ή έχει αλλάξει η τάση;
Εάν τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται τότε οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.
Εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί – και μερικώς βελτιωθεί θα αποτιμηθεί από την αγορά αναλογικά.
Ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί ότι όσο πουλάνε δάνεια οι τράπεζες θα βλέπουν πίεση στα έσοδα από τόκους γιατί ακόμη και για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ενέγραφαν τόκους – λογιστικοποιημένους ή μη λογιστικοποιημένους.

Τι θα δείξουν οι τράπεζες;

Η Εθνική τράπεζα στις 29 Αυγούστου δεν θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο επειδή θα πραγματοποιηθεί το reverse split 10 προς 1.
Η μετοχή με την νέα ονομαστική αξία τα 3 ευρώ και την νέα χρηματιστηριακή τιμή ξεκινάει να διαπραγματεύεται στις 3 Σεπτεμβρίου.
Σε σημερινές τιμές η νέα τιμή της Εθνικής θα ήταν 2,40 ευρώ περίπου από 0,24 ευρώ τρέχουσα τιμή προ reverse split.
Η Εθνική τράπεζα μετά τις σημαντικές αλλαγές που προέβη στο Titlos το δάνειο που χορήγησε στο ελληνικό δημόσιο αρχικά 5 δισεκ. έχει δει σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Η Εθνική τράπεζα μόνο από αυτή την αναπροσαρμογή έχασε το 30% των εσόδων από τόκους εξέλιξη σίγουρα αρνητική αλλά και από την άλλη επιβεβλημένη.
Εάν διακρατούσε η Εθνική τράπεζα το Titlos – με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν θα ενέγραφε εκ νέου ζημίες.
Η Εθνική τράπεζα εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2018 περί τα 112 εκατ προ προβλέψεων έσοδα και πρακτικά μηδενικά τελικά αποτελέσματα.
Η επιθετική μείωση των προ προβλέψεων εσόδων λογικά πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.
Η Alpha bank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη πάνω από 115 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2018 παίρνοντας ώθηση από τα 65 εκατ του α΄ τριμήνου 2018 λόγω μεγάλης αύξησης των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα που ωστόσο ειδικά προς το τέλος 6μήνου 2018 και εν συνεχεία καταγράφονται απώλειες στα ομόλογα.
Η Alpha bank θα μειώσει τις προβλέψεις που διενεργεί στο β΄ τρίμηνο οπότε αυτό που θεωρητικά χάνει από τα ομόλογα θα το αναπληρώνει από την μείωση – ελεγχόμενη – των προβλέψεων.
Θετική έκπληξη από την Eurobank
Θετική έκπληξη αναμένεται στο α΄ 6μηνο του 2018 από την Eurobank.
Το βασικό στοιχείο είναι ότι η τράπεζα στο β΄ τρίμηνο του 2018, αντιστρέφει την πορεία μείωσης των προ προβλέψεων εσόδων και θα είναι η πρώτη τράπεζα μαζί με την Alpha bank που αλλάζουν την άκρως ανησυχητική τάση.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν για πολλά τρίμηνα μείωση στα προ προβλέψεων έσοδα εξέλιξη τουλάχιστον ανησυχητική.
Eurobank και Alpha bank επιτυγχάνουν αλλαγή τάσης όπως και η Πειραιώς η οποία στο β΄ τρίμηνο θα προχωρήσει σε σημαντική αναστροφή προβλέψεων περί τα 92 εκατ ευρώ.
Για τις τράπεζες στο β΄ τρίμηνο του 2018 αυτό που θα μετρήσει δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αυτό έχει σημασία μεν αλλά το ποιο καίριο οικονομικό στοιχείο είναι τα προ προβλέψεων έσοδα.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων είναι ο δείκτης που θα κρίνει την πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Για το α΄ 6μηνο 2018 η Eurobank θα ξεπεράσει τα 68-71 εκατ κέρδη.
Εν τω μεταξύ η Eurobank επιτυγχάνει τον στόχο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων για το 2018 με την πώληση 1,5 δισεκ. προβληματικών καταναλωτικών δανείων ή 1 δισεκ. καθαρών προβληματικών δανείων που θα υλοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2018.
Με βάση εκτιμήσεις στόχος είναι να πωληθούν τα καταναλωτικά αντλώντας η τράπεζα 45 με 55 εκατ ευρώ.
Οι περισσότεροι επενδυτικοί έχουν δώσει τιμή στόχο πάνω από το 1 ευρώ για την Eurobank.
Ωστόσο τελευταία η μετοχή έχει υποχωρήσει στα 0,7360 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στο 1,6 δισεκ.
Στην περιοχή των 0,70 ευρώ η μετοχή θεωρήθηκε ελκυστική με στόχο ξανά 0,82 με 0,85 ευρώ.
Η Eurobank δεν κρύβει στους ισολογισμούς της κινδύνους οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να ανακύψει κάποιο μη προσδιορισμένο πρόβλημα.
Η μόνη ανησυχία της αγοράς και αυτή η ανησυχία δεν αφορά μόνο την Eurobank είναι πότε και εάν θα υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Η Πειραιώς στο α΄ 6μηνο του 2018 θα δείξει σημαντική βελτίωση γιατί ειδικά οι κινήσεις της Libra Group του Λογοθέτη επιτρέπουν την αναστροφή προβλέψεων περίπου 90-92 εκατ ευρώ.
Επίσης πούλησε το Amoeba οπότε η εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι αισθητά διαφοροποιημένη στο α΄ 6μηνο του 2018.
Βέβαια είχε ζημίες στο α΄ τρίμηνο, οι οποίες θα υπερκαλυφθούν και η τράπεζα θα εμφανίσει έντονα σημάδια ανάκαμψης.
Ακόμη αυτή η εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαναλαμβανόμενη αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για την τράπεζα.
Επιθετικό πρόγραμμα μείωσης των NPEs με στόχο να μειωθούν σε 4 χρόνια από 32 σε 5 δισ. τα προβληματικά ανοίγματα θα ακολουθήσει η τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – NPEs – περί τα 32 δισεκ. ενώ πρόσφατα πούλησε και 4,5 δισεκ. από τα προγράμματα Amoeba και Arctos.
Τα 5 δισεκ. στόχος αντιστοιχούν στο 9% NPEs σε παρούσες αξίες που είναι ο στόχος για τις ελληνικές τράπεζες το 2022.
Ουσιαστικά η Πειραιώς πρέπει να μειώσει τα NPEs περίπου 27 δισεκ. που σημαίνει μεταξύ 2018 έως και το 2022 θα πρέπει να μειώνονται τα προβληματικά ανοίγματα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Πέραν αυτών η Πειραιώς θα δώσει μεγάλη βαρύτητα και στην αναδιάρθρωση των θυγατρικών.
Όλες οι θυγατρικές του εξωτερικού θα πωληθούν ενώ στο εσωτερικό έμφαση θα δοθεί στην MIG και στην μεγάλη δανειακή έκθεση του ομίλου.
Η πώληση του Υγεία που θα επισφραγιστεί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της MIG είναι ένα πρώτο βήμα μείωσης της μεγάλης δανειακής έκθεσης.
Οι επαφές Πειραιώς με Attica Group και Fortress δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποια συγκλίνουσα απόφαση.
Η Πειραιώς ζητάει 390 εκατ το Frotress προσφέρει 328 εκατ ωστόσο είναι πιθανό εντός του Σεπτεμβρίου 2018 να υπάρξουν εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι τέλη Ιουλίου 2018 έληξε η προθεσμία ενεργοποίησης της options για την Attica Group.

Τέλη Σεπτεμβρίου οι νέοι στόχοι NPEs

Οι τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους για τα NPEs για το 2019 και τον Μάρτιο του 2019 θα παρουσιάσουν τους στόχους έως το 2022.
Τα NPEs από 47,2% θα υποχωρήσουν στο 9% το 2022.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια τα οποία θα έχουν ένα στρατηγικό στόχο να καλύψουν τις ζημίες που θα προκληθούν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Για να μειωθούν τα NPEs στις τράπεζες κάτω από 20 δισ ή 9% το 2022 από 47,2% σήμερα…. θα χρειαστούν 8-10 δισ. νέα κεφάλαια
 


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης