Τα Νέα του TAP

Η αρχαιολογική σκαπάνη του TAP φέρνει στο φως οικισμούς από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους

tags :
Η αρχαιολογική σκαπάνη του TAP φέρνει στο φως οικισμούς από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους

Πλούσιες σε ευρήματα οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς

Τον αρχαιολογικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, από τους νεολιθικούς χρόνους έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, συνθέτουν κι εμπλουτίζουν τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG).

Τα αρχαιολογικά αυτά κατάλοιπα συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός, προέκυψαν στο πλαίσιο των 400 και πλέον αρχαιολογικών ανασκαφών και τομών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στη Ζώνη Εργασίας του έργου βάσει και των σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΤΑΡ αφενός με το αρμόδιο Υπουργείο και αφετέρου με τις Εφορείες όλων των περιφερειακών ενοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2017 χορηγήθηκε από την ΕΕ στον ΤΑΡ κονδύλι ύψους 14 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επιπλέον αρχαιολογικές δοκιμαστικές τομές και σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του 2ου και 3ου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα (δηλαδή από την Καβάλα έως την Καστοριά), συνολικού μήκους 360 χιλιομέτρων.

Σε ό,τι αφορά δε τα ευρήματα των αρχαιολόγων που εργάζονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας υπό την επίβλεψη των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού, ανά περιφερειακή ενότητα ανακαλύφθηκαν τα εξής:

 

Π.Ε. Κοζάνης

 

«Η σωστική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 14 συνολικά θέσεις κοινοτήτων στην Π.Ε. Κοζάνης, έφερε στο φως νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την ιστορία της περιοχής που συμπληρώνουν τον τοπογραφικό και πολιτισμικό χάρτη της», αναφέρουν η Προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) και υπεύθυνη αρχαιολόγος του έργου, Αρετή Χονδρογιάννη - Μετόκη και η αρχαιολόγος Βίκη Λαϊνά που είχε την καθημερινή επιτόπια επίβλεψη των ανασκαφών.

Οι αρχαιότητες που ανασκάφηκαν ανάγονται σε διάφορες χρονικές περιόδους και καταδεικνύουν τη διαχρονική κατοίκηση στην περιοχή από τους νεολιθικούς χρόνους και εξής.

Κατά τις εργασίες που εκτέλεσε ομάδα 74 συνολικά ατόμων (εκ των οποίων 11 αρχαιολόγοι, 4 σχεδιαστές και 1 συντηρητής), εντοπίστηκαν συνολικά 67 σημεία με αρχαιολογικό υλικό, τα οποία ανήκουν σε οικισμούς ή μεμονωμένες εγκαταστάσεις.

Τα σημαντικότερα ευρήματα εντοπίστηκαν στις κοινότητες:

·         Πύργων. Οικιστικά κατάλοιπα της πρώιμης εποχής του σιδήρου (10ος - 8ος αιώνας π.Χ.), αποθηκευτική κατασκευή και νόμισμα ρωμαϊκής περιόδου, τμήμα νεκροταφείου πρώιμων βυζαντινών χρόνων, αλλά και ταφικά κατάλοιπα νεότερου τάφου που περιείχε σέρβικο ασημένιο νόμισμα του 19ου αιώνα.

·         Περδίκκα. Νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του χαλκού (2.500-2.000 π.Χ.) – σημαντικό εύρημα ως ένα από τα πρωιμότερα που έχουν ανασκαφεί στον ελλαδικό χώρο – οικιστικά κατάλοιπα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, και κλίβανοι.

·         Πτολεμαΐδας. Τρεις οικισμοί, οι δύο της πρώιμης εποχής του σιδήρου και ο τρίτος των ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων.  

 

 

 

 

 

 

Π.Ε. Φλώρινας

 

Κατά την προϊσταμένη της ΕΦΑ, Χριστίνα Ζιώτα, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας η αρχαιολογική έρευνα εστίασε ουσιαστικά σε δύο περιοχές, τις κοινότητες Αντιγόνου και Φιλώτα, όπου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές και ορίστηκαν δύο θέσεις για σωστική ανασκαφή.

Στην πρώτη θέση, κοντά στον Αντίγονο, ανασκάφηκαν ευρήματα νεότερης νεολιθικής περιόδου (6ης-5ης χιλιετίας π.Χ.) και εποχής του χαλκού (3ης-2ης χιλιετίας π.Χ.):

·         Οικιστικά στρώματα με κομμάτια πηλού, οπές για τη στερέωση ξύλινων πασσάλων, κατάλοιπα κατασκευών με λιθόστρωτα δάπεδα και πλήθος πήλινων αγγείων, σκευών, εργαλείων, μυλόλιθων κλπ.

·         Λακκοειδείς ταφές πρώιμης εποχής σιδήρου, κτερισμένες με πήλινα αγγεία.

·         Λακκοειδείς ταφές βυζαντινών χρόνων, σε μία από τις οποίες η νεκρή έφερε πέντε χάλκινα δακτυλίδια.

Στη δεύτερη θέση στα νότια - νοτιοανατολικά του Φιλώτα εντοπίστηκαν οικοδομικά κατάλοιπα και τάφοι που χρονολογούνται από την ελληνιστική ως τη μεσοβυζαντινή περίοδο (2ος αι. π.Χ.-12ος αι. μ.Χ.), καθώς και κινητά ευρήματα, όπως πήλινα αγγεία, μεταλλικά εργαλεία και όπλα, καρφιά, κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα, κατάλοιπα μεταλλουργικής δραστηριότητας και πήλινα εργαλεία υφαντικής.

Τέλος, σε ορεινές θέσεις των κοινοτήτων Βαρικού και Μανιακίου αποκαλύφθηκαν λιθόκτιστες κατασκευές αμυντικού χαρακτήρα, πιθανότατα ρωμαϊκών χρόνων.

 

Π.Ε. Καστοριάς

 

«Στην Π.Ε. Καστοριάς ήρθαν στο φως αρχαιότητες σε δεκάδες θέσεις που εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής και διευρύνουν τις προοπτικές για την αρχαιολογική έρευνα», τονίζουν η αρχαιολόγος της τοπικής ΕΦΑ, Χαρά Σαρρηγιαννίδου, και η προϊσταμένη της Εφορείας, Ανδρομάχη Σκρέκα.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τους προϊστορικούς ως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και περιλαμβάνουν κλιβάνους νεολιθικών χρόνων, πίθους της εποχής του χαλκού, κατάλοιπα ρωμαϊκού οικισμού κ.ά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, παρουσιάζει η ανασκαφή σημαντικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων κοντά στο χωριό Ποριά, πλησίον του Αλιάκμονα.

Πρόκειται για κτίσμα με τρίπλευρη κόγχη στην ανατολική πλευρά που παραπέμπει σε ναό – πιθανώς μεταβυζαντινών χρόνων (μέσα 15ου-αρχές 19ου αι.) – ή τμήμα μεγαλύτερου ναού.

 

 

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης