Αναλύσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη στην ευρωζώνη '

Τσίπρας: Η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη στην ευρωζώνη '

Η Ελλάδα πάλεψε και τα κατάφερε, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ

Ως «παράδειγμα» προκειμένου να «τρομάξουν» άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο της 73ης Συνόδου του ΟΗΕ.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρέθηκε στο κέντρο τριών διεθνών και εξαιρετικά δύκολων κρίσεων, μίας οικονομικής, μίας προσφυγικής και μίας που αφορούσε θέματα ασφάλειας.
«Τα τελευταία 8 χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή τριών διεθνών κρίσεων: Της οικονομικής, της προσφυγικής, της κρίσης ασφάλειας. Σήμερα, είναι παράγοντας σταθερότητας & ειρήνης στην περιοχή, μέρος της λύσης των προβλημάτων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια απ' όλες τις άλλες της Ευρωζώνης, ενώ αναφορικά με την προσφυγική κρίση «ανέλαβε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε σκληρά

Αναφερόμενος στην οικονομία και στις συζητήσεις της κυβέρνησής του με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξε μία ιδιαίτερα σκληρή διαπργμάτευση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία «σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση πρωτίστως σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας».
Επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί μόνη της να αποφασίσει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, ενώ μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα.
«Θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των αδύναμων.
Αφήνουμε πίσω τα προγράμματα που γεννούσαν ύφεση, με ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι πλέον «η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές».

Δυσανάλογο το βάρος για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να αναλάβει έναν ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο στην προσφυγική κρίση και μάλιστα εν των μέσω της οικονομικής κρίσης.
«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία.
Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης.
Σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά.
Ασκήσαμε δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνταν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Τις χώρες που θέλουν να είμαστε μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης