Περιβάλλον

Προχωρούν οι διαδικασίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

Προχωρούν οι διαδικασίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

Μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο του Βασιλικού

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δόθηκε τελικά έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), στις τρεις εταιρείες υγραερίου (Petrolina, Synergas και Intergas) για μετακίνηση σε κοινό τερματισμό στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό» αφού όπως εξήγησε το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο στο θέμα της μετακίνησης του υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.
 Πρόσθεσε ότι η εταιρεία ΕΚΟ προχωρεί μόνη με την μετακίνηση των δικών της αποθεμάτων υγραερίου και πετρελαιοειδών και σημείωσε πως «πέραν από την έγκριση που έδωσε η ΕΠΑ για κοινό τερματικό των τριών εταιρειών υγραερίου, πρέπει να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου».
 Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τη μετακίνηση των αποθεμάτων υγραερίου από τη Λάρνακα «το πιο σοβαρό θέμα» και σημείωσε πως μετά την έγκριση που έλαβαν οι εταιρείες από την ΕΠΑ για δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν με την μετακίνηση των αποθεμάτων τους κάτι που όπως είπε αποτελεί ένδειξη πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
 Ο κ. Βύρας είπε πως αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου 2018 με σκοπό την παρακολούθηση και συντονισμό των ενεργειών σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν με λεπτομέρεια όλα τα βήματα που έχουν και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης των υγρών καυσίμων και του υγραερίου.
 Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες για τις οποίες ο Δήμος Λάρνακας χρειάζεται ενημέρωση, «όπως για παράδειγμα πού και πότε θα γίνει το αγκυροβόλιο και οι αγωγοί μεταφοράς και που βρίσκεται το θέμα κατασκευής του οδικού δικτύου. Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σημαντικές λεπτομέρειες αρκετών θεμάτων που σχετίζονται με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου, θα δούμε από το αποτέλεσμα της συνάντησης εάν τηρούνται ή όχι τα χρονοδιαγράμματα και αναλόγως θα πράξουμε».
 Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «η κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν αρκετά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα και βρίσκονται σε εξέλιξη».
 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι η εταιρεία Πετρολίνα προχωρεί με τις εργασίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών με στόχο μέχρι το τέλος του 2019 να μετακινηθούν στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό. Ταυτόχρονα ότι η εταιρεία ΕΚΟ ξεκίνησε χωματουργικές εργασίες στο Βασιλικό για δημιουργία δικών της εγκαταστάσεων όπου θα μεταφέρει τα αποθέματα πετρελαίου από τη Λάρνακα».
 Σημείωσε επίσης πως μετά την αυριανή συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αναμένει να ενημερωθεί λεπτομερώς για όσα διαδραματίστηκαν και συζητήθηκαν ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο Δήμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διαδικασίες στενά και να ενημερώνει σε τακτική βάση το κοινό για τις όποιες εξελίξεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης