Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιλεκτικό το «μπλόκο», σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, στις εξαγωγές από τα ΝΟΜΕ βάσει της πρότασης του ΕΧΕ

Επιλεκτικό το «μπλόκο», σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, στις εξαγωγές από τα ΝΟΜΕ βάσει της πρότασης του ΕΧΕ

Η Ένωση εκτιμά πως η προσέγγιση της ποσόστωσης «μπλοκάρει» αποκλειστικά τους μικρούς προμηθευτές και traders

Την αντίθεσή της στην πρόταση που εισηγείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) ως αντικίνητρο για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, εκφράζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στη σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, μόνο με την εκκαθάριση όλων των εξαγωγών με την ΟΤΣ και όχι απλώς ενός ποσοστού που ουσιαστικά θα αποκλείει συγκεκριμένους συμμετέχοντες, θα μπορέσουν να αποκλιμακωθούν οι τιμές και θα έχουν οι δημοπρασίες αποτέλεσμα στο «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ΕΧΕ θεσπίζει ένα όριο στις ποσότητες από τα ΝΟΜΕ που μπορούν να εξαχθούν με τις τιμές κατακύρωσης στις δημοπρασίες, το οποίο θα είναι το ποσοστό των εξαγωγών που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με όλες τις δηλώσεις φορτίου του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.
Έτσι, σε αυτή τη βάση του μηνιαία διαμορφούμενου μεριδίου των δηλώσεων φορτίου των εξαγωγών έναντι του συνόλου των δηλώσεων φορτίου του ΗΕΠ, εισάγει στη Συμπληρωματική Εκκαθάριση ένα σχετικό παράγοντα διόρθωσης των χρεοπιστώσεων για εξαγωγές, ώστε όσες ποσότητες υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό να εκκαθαρίζονται με την ΟΤΣ.

Άνισος ανταγωνισμός

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, αυτή η προσέγγιση της ποσόστωσης «μπλοκάρει» αποκλειστικά τους μικρούς προμηθευτές και trader, δηλαδή τους συμμετέχοντες με μικρές δηλώσεις φορτίου.
Αντίθετα, με βάση το ίδιο ποσοστό, οι εταιρείες με μεγάλες δηλώσεις φορτίου θα μπορούν να συνεχίσουν να εξάγουν διευρυμένες ποσότητες.
Κάτι που επομένως δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ενεργοβόρου βιομηχανίας, «το μέτρο στην πραγματικότητα χαϊδεύει αυτούς που συστηματικά ανεβάζουν τις τιμές στις δημοπρασίες».
Έτσι, αντιστρατεύεται τη «φύση» των προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, τα οποία εξ ορισμού είναι προϊόντα βάσης, συνεχίζοντας να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ στην απελευθέρωση της αγοράς.
Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, στη δεδομένη συγκυρία των υψηλών επιπέδων στα οποία κινείται το κόστος των ρύπων, αν οι τιμές που διαμορφώνονταν στις δημοπρασίες δεν είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, τότε κάλλιστα θα μπορούσαν να υπάρξουν προσφορές τιμολογίων προς την υψηλή τάση από προμηθευτές, τα οποία να κινούνται χαμηλότερα από τις τρέχουσες χρεώσεις της ΔΕΗ.
Κάτι που για να συμβεί, ωστόσο, θα έπρεπε το αντικίνητρο της ΕΧΕ να περικλείει το σύνολο των εξαγωγών.
Επομένως, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, μόνο με την εκκαθάριση όλων των εξαγωγών με την ΟΤΣ θα επιτευχθεί η μείωση των τιμών στις δημοπρασίες, εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές και ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης