Διεθνή

Στη διεθνή διαιτησία προσφεύγει η Gazprom κατά τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών φυσικού αερίου

Στη διεθνή διαιτησία προσφεύγει η Gazprom κατά τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών φυσικού αερίου
Οι τουρκικές εταιρείες είχαν απορρίψει την αύξηση της τιμής από την Gazprom, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός κολοσσός πρέπει να επιλύσει πρώτα την διαφωνία της επί των τιμών με την BOTAS.
Στην διεθνή διαιτησία πρόκειται να προσφύγει η Gazprom, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες για τις τιμές εισαγωγής του 2017 στην Τουρκία του φυσικού αερίου που πουλάει σε αυτές ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Gazprom Export έχει καταθέσει ήδη προσφυγή στο Διαιτητικό Ινστιτούτου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης εναντίον των εταιρειών Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Bati Hatti και Kibar Enerji.
Οι εταιρείες αυτές είχαν απορρίψει την προσφορά τιμής της Gazprom, η οποία ήταν πάνω από τα επίπεδα του 2016, υποστηρίζοντας ότι η Gazprom πρέπει να επιλύσει πρώτα την τρέχουσα διαφωνία της επί των τιμών με την κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία BOTAS.
Η διαφορά ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η Τουρκία εθνικοποίησε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας Akfel Holding, με το αιτιολογικό ότι το διοικητικό της συμβούλιο υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, που είχε ως αποτέλεσμα να διακόψει η Gazprom τις συνομιλίες για την τιμολόγηση του 2017 και οι δύο εταιρείες πήγαν στη Στοκχόλμη για την επίλυση του θέματος.
Σύμφωνα με την Kommersant, η νέα προσφυγή της Gazprom σε βάρος του συνόλου των ιδιωτών εταίρων της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της μετά τη Γερμανία, ήταν αναγκαία, καθώς οι χαμηλές τιμές θα βλάψουν την εταιρεία και θα υπονομεύσουν τη θέση της στην διαμάχη με την BOTAS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης