Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

«Ανοιξιάτικο» το τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» - Θα αναβαθμίσει ενεργειακά 20.000 κατοικίες

«Ανοιξιάτικο» το τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» -  Θα αναβαθμίσει ενεργειακά 20.000 κατοικίες

Θα χορηγείται κλιμακούμενη επιδότηση ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος

Την άνοιξη θα προκηρυχθεί το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το καινούριο πρόγραμμα, το τρίτο κατά σειρά που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, θα δώσει τη δυνατότητα ενεργειακού «λίφτινγκ» 20.000 ιδιόκτητων ακινήτων.
Ο αρχικός προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε την προκήρυξη του τρίτου «Εξοικονομώ» στις αρχές του 2019.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξέτασης των λεγόμενων «ειδικών περιπτώσεων» του δεύτερου προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε ως συνέπεια τη μετάθεσή της λίγους μήνες αργότερα.
Ακόμη κι έτσι όμως, είναι πιθανό η νέα δράση να ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι όροι του προγράμματος θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Έτσι, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αλλά η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.
Επίσης, θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Έτσι, όπως και στο τρέχον «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5%, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης το 70%.
Επίσης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των προβλεπόμενων παρεμβάσεων είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με ίδια κεφάλαια.

Παράλληλα, και αυτή τη φορά οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η παρακολούθηση της διεκπεραίωσής τους.
Ωστόσο, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι η εξ αρχής η πλατφόρμα να «ανοίγει» διαδοχικά ανά ομάδες Περιφερειών και όχι πανελλαδικά, ώστε να μην υπερφορτωθεί.

Αναβάθμιση του 10% των σπιτιών έως το 2030

Το νέο «Εξοικονομώ» εντάσσεται στις δράσεις που θα θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, με στόχο όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 1,5% κάθε έτος, έως το 2030.
Έτσι, το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα ανακαινισθεί ή θα αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.
Ένα ποσοστό που, όπως έχει αναφέρει σε ομιλίες του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, «μεταφράζεται» στην ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών τον χρόνο, δηλαδή περίπου όσες θα ανακαινισθούν μέσω του προγράμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, προβλέπεται επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σε ετήσια βάση τουλάχιστον του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση έως το 2030.
Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως έχει αναφέρει ο κ. Σταθάκης, προωθείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων.
Επίσης, σχεδιάζονται εξειδικευμένα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για τη βιομηχανία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης