Ενέργεια

Μέσα στο 2019 θέλει το ΥΠΕΝ την πρεμιέρα των λιγνιτικών ΑΔΙ - Γιατί επιλέγεται και η Πτολεμαϊδα 5

Μέσα στο 2019 θέλει το ΥΠΕΝ την πρεμιέρα των λιγνιτικών ΑΔΙ - Γιατί επιλέγεται και η Πτολεμαϊδα 5

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος δεν θα περιλαμβάνει το μέτρο της διακοψιμότητας, για το οποίο το ΥΠΕΝ προτίθεται να καταθέσει αίτημα για πενταετή παράταση ως αυτόνομου μηχανισμού

Στην προσαρμογή του σχεδίου του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας στον τρίτο «γύρο» παρατηρήσεων των Βρυξελλών βρίσκεται αυτή την περίοδο το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, σε συνέχεια των δύο «κύκλων» σχολίων που προηγήθηκαν, μετά την προκοινοποίησή του στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο εκτιμάται πως θα έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να υποβληθεί επίσημα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, αλλά η οποία εν πολλοίς θεωρείται τυπική, καθώς στην τελική εκδοχή του σχεδίου θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι κοινοτικές επισημάνσεις που θα το καθιστούν «θωρακισμένο» νομικά από όλες τις απόψεις.
Η έγκριση του μηχανισμού θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δημοπρασίες για τη διεκδίκηση αποζημίωσης να κάνουν «πρεμιέρα» από φέτος, για την παροχή υπηρεσιών διάθεσης ισχύος που θα ξεκινήσουν μία τετραετία αργότερα.
Έτσι, η πρώτη διαδικασία θα αφορά υπηρεσίες που θα προσφερθούν το 2023, η δεύτερη το 2024, και κάθε επόμενη κατά σειρά για ένα έτος μεταγενέστερα.
Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, στις δημοπρασίες θα μπορούν να λάβουν μέρος και λιγνιτικοί σταθμοί, διεκδικώντας αποζημίωση έως την 1η Ιουλίου 2025, όταν θα τεθεί πανευρωπαϊκά σε ισχύ ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια να αποκλεισθούν από ανάλογα σχήματα οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.
Κάτι που σημαίνει πως η έγκριση του ελληνικού μηχανισμού θα επισημοποιήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες μεταξύ άλλων και των λιγνιτικών μονάδων στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, κάτι που τουλάχιστον τυπικά δεν ήταν διασφαλισμένο όσο βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώλησή τους.

ΑΔΙ και για τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν πως θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση και η μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.
Ο λόγος είναι πως παρόλο που ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα τίθεται σε άμεση εφαρμογή για τα νέα εργοστάσια, αποκλείοντας έτσι εξαρχής τις καινούριες λιγνιτικές μονάδες, προβλέπει μία παρέκκλιση σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμβόλαια που θα υπογραφούν έως τα τέλη του 2019 για μηχανισμούς ισχύος.
Επομένως, με δεδομένο ότι οι πρώτες δημοπρασίες θα γίνουν εντός του 2019, η μονάδα θα μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει αποζημιώσεις, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ αν τα αντίστοιχα συμβόλαια υπογραφούν έως το τέλος του έτους.
Συμβόλαια που, όπως είναι φυσικό, θα αφορούν την παροχή υπηρεσιών από το 2023 κι έπειτα, όταν θα έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία η «Πτολεμαΐδα V».
Το στοιχείο αυτό θα βελτιώσει τις προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που μετά την αύξηση των τιμών των CO2 έχει αμφισβητηθεί από την αγορά με τα γνωστά αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν στη μη ενσωμάτωση της διακοψιμότητας στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, μέσω της συμμετοχής της ζήτησης.
Αντίθετα, το υπουργείο θα υποβάλει το επόμενο χρονικό διάστημα αίτημα για παράταση ισχύος του μέτρου, ως αυτόνομου μηχανισμού, αφού πρώτα όμως ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα καταδεικνύει την αναγκαιότητα της διακοψιμότητας στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα ζητηθεί πενταετής παράταση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης