Ενέργεια

HSBC: Από τα «πράσινα ομόλογα» στο «ομόλογο δράσης για το κλίμα» - Τι σηματοδοτεί η κίνηση της Snam

tags :
HSBC: Από τα «πράσινα ομόλογα» στο «ομόλογο δράσης για το κλίμα» - Τι σηματοδοτεί η κίνηση της Snam

Επιστρέφει η διαμάχη στην πράσινη αγορά ομολόγων

Ισχυρός παραμένει ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς πράσινων ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος σύμφωνα με έκθεση της HSBC, με τις εκδόσεις σε ετήσια βάση να φτάνουν το ύψος των 32,2 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018.
Πρόκειται για βελτίωση του ρυθμού αύξησης κατά 10,7% που παρατηρήθηκε το 2018 έναντι του 2017.
Αλλά η διαμάχη σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας επιστρέφει στην πράσινη αγορά ομολόγων,  καθώς η ιταλική εταιρεία διαμετακόμισης φυσικού αερίου Snam εκδίδει «ομόλογο κλιματικής  δράσης», το SRGIM ύψους 500εκ. ευρώ με επιτόκιο 1,25% λήξης τον Αύγουστο του 2025.
Αντί να  το ονομάσει  πράσινο, η Snam δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο το «ομολόγο δράσης για το κλίμα», το οποίο αξιολόγησε η DNV.
Αλλά τι είναι το ομόλογο «δράσης για το κλίμα»;
Το ομόλογο της Snam θα χρηματοδοτήσει έργα ανανεώσιμης ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και πράσινα κτίρια.
Θα  χρηματοδοτήσει επίσης έργα «μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» που εκσυγχρονίζουν κυρίως τις δραστηριότητες διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Snam.
Παρόλο που τα τελευταία αυτά έργα ενδέχεται να μειώσουν τις εκπομπές CO2, χρηματοδοτούν την «συνήθη πρακτική» για μια επιχείρηση φυσικού αερίου, κάτι που πολλοί δεν θα το δουν ως «πράσινο».
Το ομόλογο της Snam μοιάζει με το ομόλογο ενεργειακής μετάβασης της  Castle Peak Power  για την χρηματοδότηση  εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, προωθώντας την αλλαγή καυσίμου σε φυσικό αέριο από άνθρακα.
Αλλά με δεδομένη την επένδυση σε φυσικό αέριο για την Castle το ομόλογο δεν ονομάστηκε «πράσινο».

 
omog.12.3

Η βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, δεν φαίνεται «πράσινη».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο είναι ένα «καύσιμο μετάβασης» και δείχνει ότι η εξοικονόμηση CO2 μπορεί να μεταφερθεί στο αέριο από άνθρακα ή πετρέλαιο.
Υπάρχει κάτι θετικό για αυτό το επιχείρημα σε ένα περιβάλλον αναδυόμενης αγοράς επισημαίνει η HSBC.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια στην Ευρώπη. Για  παράδειγμα, η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου για οικιακή χρήση και θέρμανση την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με την HSBC η κύρια ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια αγορά δύο επιπέδων, με ομόλογα κλιματικής δράσης - που εκδίδονται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που σκοπεύουν να μειώσουν τις εκπομπές αλλά όχι να απομακρυνθούν από τις βασικές δραστηριότητές τους – και να θεωρηθεί ως δεύτερη βαθμίδα πράσινων ομολόγων.
Είναι σημαντικό ότι οι πράσινες ομολογίες της  EdF διαπραγματεύονται ως μη-πράσινα ομόλογα, αλλά τα ομόλογα ενεργειακής δράσης της Snam δεν διαπραγματεύονται  μέσα σε άλλη επενδυτική κατηγορία ομολόγων.
Ίσως η η αγορά δεν μπορεί να αντιληφθεί τα πρόσθετα πράσινα πλεονεκτήματα στον νέο ομόλογο της Snam.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης