Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση 11% στα καθαρά κέρδη της Uniper το α΄ τρίμηνο του 2024

Πτώση 11% στα καθαρά κέρδη της Uniper το α΄ τρίμηνο του 2024

Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής αποτελούν την αιτία που επηρέασαν τα περιθώρια κέρδους

Περίπου 11% μειώθηκαν τα βασικά κέρδη της Uniper στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του τρέχοντος έτους.

Η αιτία της πτώσης είναι οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής που επηρέασαν τα περιθώρια κέρδους στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη α’ τριμήνου προ τόκων, φόρων, ανατίμησης και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 885 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η εταιρεία.


Γερμανία: Μεγάλο πακέτο της Uniper σχεδιάζει να διαθέσει το Βερολίνο

«Η έναρξη της Uniper το 2024 είναι καλή και σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Η κεφαλαιαγορά αναγνωρίζει τις θετικές επιδόσεις της Uniper τους τελευταίους μήνες”, δήλωσε η Chief Financial Officer Jutta Doenges.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για την περίοδο αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρίμηνο στα 570 εκατ. ευρώ και η καθαρή ταμειακή θέση του ομίλου αυξήθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, ανέφερε η Uniper.

Το οικονομικό καθαρό χρέος στο τέλος του 2023 ήταν -3.058 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 1.450 εκατ. ευρώ έδωσαν στην Uniper ένα οικονομικό καθαρό χρέος -4.524 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Αυτό, επομένως, παραμένει μια οικονομική καθαρή ταμειακή θέση.

Η Uniper επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη για το οικονομικό έτος 2024. Η εταιρεία συνεχίζει να αναμένει ότι το προσαρμοσμένο EBITDA για το πλήρες έτος 2024 θα κυμαίνεται από 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε εύρος από 0,7 έως 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


Η επιστροφή στο ταμπλό

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η γερμανική κυβέρνηση ολοκλήρωνε την κρατικοποίηση της επιχείρησης κοινής ωφέλειας Uniper, κατέχοντας το 99% των μετοχών της εταιρείας, σε μια προσπάθεια να τη διασώσει.

Το Βερολίνο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας να πουλήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper SE, σύμφωνα με  πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ανατρέποντας έτσι μια ιστορική εθνικοποίηση στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αρχικές συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους βρίσκονται σε εξέλιξη και πως η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει το μερίδιο στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης