Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Στους 67 ktoe o φετινός στόχος εξοικονόμησης για τις ενεργειακές εταιρείες – Τι αντιστοιχεί σε ΔΕΗ, ΕΚΟ, Coral

Στους 67 ktoe o φετινός στόχος εξοικονόμησης για τις ενεργειακές εταιρείες – Τι αντιστοιχεί σε ΔΕΗ, ΕΚΟ, Coral

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι υπόχρεες εταιρίες θα πρέπει να εξαγοράσουν τις μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας που τους αναλογούν έναντι 0,5 εκατ. ευρώ τη μία

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση για τους στόχους εξοικονόμησης που πρέπει να πετύχουν το 2019 οι ενεργειακές εταιρείες.
Η απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, καθορίζει το μερίδιο συμμετοχής κάθε εταιρείας στον συνολικό στόχο της φετινής χρονιάς, καθώς και τις μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας (ktoe - χίλιους τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου) με τις οποίες ισοδυναμεί κάθε μερίδιο.
Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη ΔΕΗ, η οποία πρέπει το 2019 να εξοικονομήσει 20,95 ktoe εντός του τρέχοντος έτους.
Ακολουθούν οι επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών και πιο συγκεκριμένα η ΕΚΟ με ετήσιο σωρευτικό στόχο 11,91 ktoe, η Coral με 6,67 ktoe, η Avin με 4,02  ktoe, η Aegean Oil με 3,78 ktoe και η Revoil με 3,42 ktoe.
Η υποχρέωση εξοικονόμησης θεσπίσθηκε το 2017, με υπουργική απόφαση που «μετέφερε» στην εθνική νομολογία σχετική κοινοτική οδηγία του 2012.
Έτσι, από το 2017 και μέχρι το 2020, οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου υποχρεούνται να εφαρμόζουν δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα, ώστε μέσω της εξοικονόμησης που αναλογεί σε κάθε μία, να επιτυγχάνεται ο στόχος εξοικονόμησης που έχει τεθεί για το σύνολο της χώρας.

Εξαγορά μονάδων εξοικονόμησης

Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι μερικώς ή στο σύνολο τους, οι εταιρίες καλούνται να εξαγοράσουν τις μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας που τους αναλογούν (ktoe) έναντι 0,5 εκατ. ευρώ.
Για φέτος ο εθνικός στόχος είναι 67 ktoe και για το 2020 έχει τεθεί στα 33 ktoe, ενώ το 2017 άγγιζε τα 100 ktoe και το 2018 τα 133 ktoe.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η υποχρέωση ενεργειακής εξοικονόμησης έχει δεχθεί τα «πυρά» τα εταιρειών πετρελαιοειδών, οι οποίες υπολογίζουν σε 500 εκατ. ευρώ το κόστος που καλούνται να επωμιστούν έως το 2020.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος λειτουργεί ήδη σε μια χειμαζόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης αγορά, αλλά και για περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων για τους τελικούς καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης