Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Energean: Νέες γεωτρήσεις σε Ισραήλ και ΝΑ Μεσόγειο

Energean: Νέες γεωτρήσεις σε Ισραήλ και ΝΑ Μεσόγειο

Η συνολική ανάπτυξη του Βόρειου Καρίς θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων

Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Energean στην Ισραηλινή ΑΟΖ ανοίγονται μετά την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς.
Η εταιρία ανακοίνωσε χθες (15/4) τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης που πραγματοποίησε στο Βόρειο Καρίς, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου που εκτιμάται σε 28 - 42 δισεκ. κυβικά μέτρα (1 έως 1,5 τρισεκ. κυβικά πόδια) και μάλιστα σε έναν υψηλής ποιότητας ταμιευτήρα.
Η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 4.880 μέτρων και το επόμενο βήμα της εταιρίας είναι να συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος για να αξιολογήσει το συνολικό δυναμικό.
Ο εντοπισμός του κοιτάσματος στο Βόρειο Καρίς αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για την Energean, η οποία με βάση τη συμφωνία με την Stena Drilling που πραγματοποίησε τη γεώτρηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ακόμη έξι ερευνητικές γεωτρήσεις.
Όπως όλα δείχνουν η Energean σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη option, κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μαθιός Ρήγας κατά τη διάρκεια conference call προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Βόρειο Καρίς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βόρειο Καρίς, το γεωτρύπανο Stena DrillMAX θα επιστρέψει στις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης του κυρίως κοιτάσματος Καρίς, στο οποίο υπάρχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα 2,2 τρις κυβικών ποδιών. 

Σύνδεση με την πλωτή μονάδα

H ανακάλυψη του Βόρειου Καρίς θα καταστεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμη μέσω της σύνδεσής της με την «Energean Power», την υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) η οποία θα είναι εγκατεστημένη σε απόσταση 5,4 χιλιομέτρων από το Βόρειο Καρίς.
Η μονάδα κατασκευάζεται στην Κίνα και την Σιγκαπούρη, ενώ υπό κατασκευή είναι και ο αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα συνδέει τη μονάδα με την περιοχή Ντόρ στις ακτές του Ισραήλ.
Η Πλωτή Μονάδα (FPSO) έχει συνολική δυναμικότητα παραγωγής 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη τόσο του Βόρειου Καρίς όσο και πιθανών άλλων ανακαλύψεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει ήδη συμβολαιοποιήσει 4,6 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και διαθέτει πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως  για επιπλέον πωλήσεις από τη νέα ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς καθώς και από μελλοντικές ανακαλύψεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς  με αφορμή την ανακάλυψη του Βόρειου Καρίς, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα του καθίσταται κόμβος φυσικού αερίου.

Άλλωστε το Ισραήλ που αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 3% ετησίως, έχει δεσμευτεί για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού έως το 2030, ενώ σχεδιάζει την μετατροπή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκεται στη Χαντέρα σε καύση φυσικού αερίου.

Εξαγωγές αερίου

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν σημαντικές προοπτικές διάθεσης περεταίρω ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Energean στην ισραηλινή αγορά, ενώ παράλληλα ενισχύεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η επιχείρηση σε αξιόλογες εξαγωγές φυσικού αερίου.
Μάλιστα έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά για τη διάθεση φυσικού αερίου δεδομένου ότι η Κύπρος που παράγει ηλεκτρισμό με καύση πετρελαίου, θα πρέπει να στραφεί στη χρήση φυσικού αερίου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Μαθιός εκτίμησε κατά τη διάρκεια του conference call ότι η συνολική ανάπτυξη του Βόρειου Καρίς θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το FPSO θα μπορούσε να δεχθεί πέραν του φυσικού αερίου και πετρέλαιο ο κ. Μαθιός υπογράμμισε ότι η πλωτή μονάδα κατασκευάζεται για να έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στο Ισραήλ αφορά την διακίνηση των ποσοτήτων πετρελαίου που υπάρχουν στο κοίτασμα Λεβιάθαν η εξέδρα του οποίου βρίσκεται κοντά στις ακτές και τίθενται ζητήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της θαλάσσιας περιοχής από την μετακίνηση σε αυτή πετρελαιοφόρων.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης